Včasih imam občutek, da se ponavljam kot stara lajna, ali kako že pravijo? Kakorkoli, preidimo k bistvu tega zapisa, da ne bom ponovno predolg. Pred dnevi se je namreč zaključilo glasovanje o pomembnem predlogu Vladi Republike Slovenije, ki utegne odločilno vplivati na dogajanje okoli poligona Gaj v bližini Cerkelj ob Krki.

Hitri pregled statistike razodene, da je bil predlog med najbolj odmevnimi odkar obstaja omenjeni spletni portal. Slednjega uporabljajo tudi poslanci državnega zbora za pridobivanje idej pri zastavljanju poslanskih vprašanj. Še pred koncem glasovanja je praktično identično poslansko vprašanje podal poslanec SDS, Boris Doblekar. Pisno poslansko vprašanje je naslovil na predsednika Državnega zbora, mag. Dejana Židana, slednji pa je vročo “žogico” že vrgel ministrici za infrastrukturo, mag. Alenki Bratušek in ministru za obrambo, Karlu Erjavcu. Pričakuje se politični odgovor, nas pa seveda zanimajo predvsem konkretne reakcije in dejanja.

Predlog je v mesecu glasovanja prejel kar 1.209 glasov ZA, skromnih 5 proti in 58 komentarjev. Med vsemi podanimi predlogi v zgodovini portala je pristal na petem mestu gledano po številu glasov ZA. Pred njim so zgolj še predlogi, ki so precej bolj splošni in se dotikajo celotnega slovenskega prebivalstva. Vsekakor dokaz, da je v Sloveniji navdušencev nad takšnim poligonom več kot dovolj, trenutno stanje pa zelo pereč problem.

Gaj, nekoč znan kot Mobikrog, sem vedno videl kot idealno priložnost za razvoj mojega domačega okolja. Prihajam namreč iz poligonu bližnje vasi Črešnjic pri Cerkljah.

Prinašal je dodaten zaslužek domačinom (razna društva, lokalne trgovine, avtomohanične delavnice …) in posredno predstavljal naš mali kraj gostom iz vse Evrope. Kot je bilo predvideno že davno s projektom Feniks, bi se moral Gaj razviti v poligon, ne zgolj za dirke – le teh bi bilo le nekaj na leto – ampak objekt, ki služi celotni slovenski skupnosti za potrebe različnih avto-moto dejavnosti, izobraževanj, treningov, testiranj novih tehnologij, ter tudi za potrebe organizacij večjih prireditev kot je bilo pred leti podiranje rekorda z najštevilčnejšim sinhronim igranjem harmonike na enem mestu. Za vse omenjene dejavnosti takšen objekt seveda potrebuje tudi sedaj manjkajočo infrastrukturo.

Vsak objekt potrebuje dobrega gospodarja. Država kot lastnica mora poskrbeti, da upravljanje objekta odda v skrb najboljšemu ponudniku, ki bo tudi poskrbel za nujno potrebne nadaljnje investicije. Zemljišče je sicer praktično že na pol pripravljeno za nadaljnji razvoj s položenim asfaltom, osnovno infrastrukturo in gradbenim dovoljenjem, ki je bil pridobljen s pomočjo Zveze za avto šport Slovenije – AŠ2005.

Matematika je preprosta: Če tovrsten objekt propada, ne more biti nikomur v korist, kaj šele v ponos, če pa država v nasprotnem primeru razreši, kdo si zasluži stavbno pravico in s tem postavi jasne pogoje uporabe oziroma souporabe, pa lahko pripomore k razvoju in se hkrati sama pokaže kot dober gospodar. To namreč pričakujemo od države, mar ne? – Da ravna z državnim premoženjem v korist vseh državljanov in s tem omogoča nove zaposlitvene možnosti in razvoj krajev.

Osebno nimam težav, če s tem upravlja dosedanji zadnji upravitelj AŠ 2005 ali kdorkoli drug, ki bi se prijavil na morebiten razpis. Pomembno je zgolj to, da s poligonom upravlja v dobro vseh. Kakšno več pa bi bilo vredno drugič zapisati o celotnem projektu Feniks …

Iztok je vstopil v svet avtomobilističnega novinarstva leta 2005. V svoji karieri je sodeloval z nekaterimi največjimi slovenskimi avtomobilističnimi mediji ter vodil odnose z javnostmi mnogih mednarodnih avtomobilističnih prireditev. Leta 2016 je bil član žirije prestižnega izbora avta leta v Omanu. Trenutno deluje kot konzultant na področju vodenja in izvrševanja marketinga v MSP.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here