Med vožnjo rad opazujem vedenje ostalih soudeležencev v prometu in poskušam razumeti njihovo obrazno mimiko za volanom, s čimer počasi pričenjam predvidevati njihove naslednje poteze: od potencialno nevarnih manevrov, ki jih bodo “zagrešili” do tega, da so opazili nevarnost pred njimi. Mimogrede opazim tudi prepovedano telefoniranje, ličenje in – kajenje.

V Sloveniji je od leta 2007 kajenje tobačnih izdelkov prepovedano v zaprtih in javnih delovnih prostorih, nov zakon o omejevanju njihove uporabe (ZOUTPI), ki je pričel veljati predlani, pa dodatno prepoveduje tudi kajenje v vseh vozilih v navzočnosti mladoletnih.

Vozil sem se na poti Razdrto–Postojna, zgodaj zjutraj, ura je bila komaj nekaj minut pred pol šesto. Zunaj svež zrak, idealna temperatura, idilično poletno jutro, ko pričnem dohitevati elegantnega Volkswagen Passata CC in opazim, da ima voznik za približno pet centimetrov priprto okno. Toda ne zaradi lovljenja svežega zraka, ampak zaradi zračenja s cigaretnim dimom prepolne potniške kabine. Preprosto ne razumem ljudi, ki brez cigarete ne zmorejo niti med vožnjo do službe ali katerega koli cilja, in s tem ogrožajo sebe in druge.

Kajenje med vožnjo pri nas ni prepovedano. Seveda pa, kot so mi povedali pri slovenski policiji, sankcionirajo vse ostale prekrške, ki jih voznik stori zaradi nezbranosti. S podrobnejšimi statističnimi podatki na tem področju žal ne razpolagajo.

Policisti so sicer v letu 2017 obravnavali 466 voznikov, ki so kadili vpričo mladoletne osebe, medtem ko so lani do konca avgusta obravnavali 290 takšnih voznikov (vir amzs.si). Predvidena globa za takšno kršitev je 250 evrov, poleg policistov pa jih lahko izrečejo še redarji.

S tem zapisom ne bom veliko pripomogel k prometni varnosti, a kljub temu upam, da bo kdo naslednjič, ko bo “moral” prižgati cigareto, raje počakal na prvi postanek, med vožnjo pa ostal pozoren na cestno dogajanje ter soudeležence v prometu.

… in če kdo vpraša: DA, sem za popolno prepoved kajenja v avtomobilu! Kaj pa ti?

P.S.: V poletnem obdobju so cigaretni ogorki še toliko bolj nevarni, saj so eni izmed najpogostejših povzročiteljev požarov ob cestah in avtocestah. Zatorej velja opozorilo, da ogorek ugasnete in odvržete na za to predvidena mesta.

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.

Iztok je vstopil v svet avtomobilističnega novinarstva leta 2005. V svoji karieri je sodeloval z nekaterimi največjimi slovenskimi avtomobilističnimi mediji ter vodil odnose z javnostmi mnogih mednarodnih avtomobilističnih prireditev. Leta 2016 je bil član žirije prestižnega izbora avta leta v Omanu. Trenutno deluje kot konzultant na področju vodenja in izvrševanja marketinga v MSP.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here