Ford Pro je predstavil novo gospodarsko vozilo Transit Courier.

Vozilo je popolnoma prenovljeno ter ima prilagodljivejši prostor za tovor, ki zagotavlja 25 odstotkov večjo prostornino od predhodnika, ter izboljšane zmogljivosti, vključno s povečano nosilnostjo in prostorom za dve evropaleti.

Električni E-Transit Courier predstavlja naslednji korak pri elektrifikaciji družine legendarnih gospodarskih vozil Transit. V portfelju vozil Ford Pro se pridružuje večjima modeloma E-Transit in E-Transit Custom.

E-Transit Courier se bo javnosti prvič predstavil na salonu gospodarskih vozil v Birminghamu v Veliki Britaniji od 18. do 20. aprila, proizvodnja pa bo predvidoma stekla pozneje leta 2024. Kupci bodo lahko različice Transita Courierja z bencinskim in dizelskim motorjem naročili od poletja 2023, dobave pa bodo sledile pred koncem leta.

E-značilnosti

E-Transita Courierja poganja 100-kW elektromotor, električni doseg pa za zdaj še ni znan. Ford Pro pričakuje, da bo vozilo priljubljeno pri strankah, ki ga polnijo doma; Ford Pro Charging omogoča polnjenje doma z močjo 11 kW z izmeničnim tokom. Vozilo ima tudi možnost hitrega polnjenja z enosmernim tokom z močjo do 100 kW.

Zasnova vozila

Nova oblika karoserije zagotavlja več prostora za tovor v vseh dimenzijah. Širina med notranjimi obodi zadnjih koles meri 1220 mm, kar temu dostavniku prvič omogoča prevoz dveh evropalet. Skupna prostornina tovornega prostora je zdaj 2,9 m3, kar je 25 odstotkov več kot pri predhodniku. Mogoče jo je še povečati z uporabo nove funkcije predelne stene, ki uporabnikom omogoča prevoz predmetov, kot so deske ali cevi, daljše od 2600 mm. Največja nosilnost povsem električnega modela je 700 kg, največja vlečna obremenitev pa 750 kg.

Edinstvene značilnosti kabine predstavljajo volan z ‘ravnim’ spodnjim delom (v angleščini so to obliko poimenovali ‘squircle’), ki izboljša prostor za noge voznika in vidljivost, prestavna ročica ob volanu, zagon motorja z gumbom in elektronska ročna zavora pa zagotavljajo več nastavljivega prostora za shranjevanje. Instrumentna plošča vsebuje osrednji zaslon na dotik z najnovejšim Fordovim sistemom SYNC 4.

Dizel, bencin in elektrika

Transit Courier bo prvič na voljo leta 2023 z vrsto bencinskih in dizelskih motorjev. Ponudba vključuje karoserijski izvedbi furgon in furgon z dvojno kabino ter izbiro stopenj opreme, vključno s posebnima različicama Limited in Active.

Vse modele bo izdelovala tovarna Ford Otosan v Craiovi v Romuniji, letna proizvodnja pa naj bi do leta 2025 presegla 900.000 vozil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here