Začetnic oznake »GT« smo pri Volkswagnu že vajeni in vemo, da enako kot pri marsikateri drugi znamki nakazuje na športnost. Proizvajalec je na letališču Tempelhof v Berlinu svetu predstavil prvega predstavnika ponovno oživljene oznake – Volkswagna ID.4 GTX. Oznaka bo odslej služila kot podpis Volkswagnovih električnih športnih avtomobilov.

Novinca poganjata dva elektromotorja – po eden na sprednji in zadnji osi. Ob skupnem delovanju proizvedeta 220 kW moči (299 KM) in omogočata pogon na vsa štiri kolesa, tako ID.4 GTX pospeši iz mirovanja do 100 km/h v 6,2 sekundah, končna hitrost pa je elektronsko omejena na 180 km/h.

Da nov model ni zgolj in samo športnik, ampak tudi terenec, so predstavniki Volkswagna dokazali tudi na premieri. Avtomobil je namreč premagal 37,5-odstotno klančino.

Baterija ostaja kapacitete 77 kWh (enaka kot pri običajnem ID.4), pri Volkswagnu pa obljubljajo do 480 kilometrov dosega.

Za Volkswagen je značilno, da tudi najbolj športni modeli ne izstopajo preveč in podobno je tudi pri ID.4 GTX. Vseeno pa lahko vidimo več elementov, ki nakazujejo na njegov športen značaj. To so bolj dinamični odbijači, črno obarvana spojler in streha, nove sprednje in zadnje luči, ki ob zaviranju ustvarijo svetlobni podpis X, 20 ali 21-palčna platišča in seveda najbolj očitno – dominantna rdeča barva. V notranjosti najdemo elemente kot so rdeči šivi, ki ohranjajo tradicijo znamke in novinca povezujejo z Golfom GTI. V kabini izstopa tudi nova barvna shema s kontrastno kombinacijo modre in rdeče barve, oznaka GTX pa je implementirana v notranjost, kot smo tega že vajeni pri drugih športnih modelih.

Volkswagen si je zadal velik cilj, da bo delež prodaje povsem električnih vozil do leta 2030 povečal na 70 %, ID.4 GTX pa je še en korak bližje začrtanemu cilju. Za voljo varstva okolja bo tako Volkswagen do leta 2025 v električno mobilnost, hibridizacijo in digitalizacijo vložil predvidoma 16 milijard evrov.

V Evropi lahko novega ID.4 GTX pričakujemo tekom letošnjega poletja, v Nemčiji pa bi naj cena vstopnega modela znašala 50.415 evrov.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here