Mobilnost kot pomemben vidik posameznikove neodvisnosti pomembno prispeva k vključevanju v družbo in omogoča ekonomsko neodvisnost. Tega dejstva se običajno ne zavedamo, dokler nismo soočeni z omejitvami in ko postane nekoč samoumevna aktivnost polna ovir.

Statistični podatki voznikov invalidov v Sloveniji.

V luči želje po olajšanju poti invalidov proti vozniškemu sedežu, je Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije (URI – Soča) od danes bogatejši tudi za novo vozilo Toyota Auris, prilagojeno za ljudi z gibalnimi omejitvami.

Vozilo ima vgrajeno t. i. BDF ročico, ki omogoča vožnjo ljudem, ki ne morejo uporabljati nog ali le-te težje uporabljajo (npr. paraplegiki, lažje ovirani tetraplegiki, bolniki s cerebralno paralizo, multiplo sklerozo ali osebe z amputacijami).

Primarij mag. Rajmond Šavrin, dr. med., vodja Oddelka za rehabilitacijo pacientov z okvaro hrbtenjače v URI – Soča nam je pojasnil, kako poteka vrnitev za volan po rehabilitaciji:

Donacija prilagojene Toyote Auris je del širšega sodelovanja med Toyoto in URI – Soča ter AMZS, ki temelji na skupnem zavedanju o nujnosti zagotavljanja mobilnostnih rešitev vsem ljudem. Tudi mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI-Soča, Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyota Adria, mag. Franjo Velikanje, dr. med., predstojnik Ambulante za voznike s posebnimi potrebami URI – Soča ter Brane Legan, inštruktor AMZS Centra varne vožnje so v en glas poudarili velik pomen človekove samostojnosti, katere pomemben del je možnost mobilnosti, oziroma vožnja osebnih avtomobilov.

Medijskega dogodka se je udeležil tudi veleposlanik Japonske v Sloveniji Masaharu Yoshida, saj je tovrstno sodelovanje izjemnega pomena za poglabljanje vezi med državama.

Toyota Slovenija in URI – Soča namreč razvijata partnerstvo, s katerim odpirata tudi možnosti za sodelovanje na področju razvoja robotiziranih terapevtskih naprav in s tem za izmenjavo znanja med Japonsko in Slovenijo.

Predstavniki obeh organizacij so konec marca obiskali Japonsko. Namen obiska je bil poiskati stičišča sodelovanja pri izmenjavi strokovnega kadra, pri raziskavah in pri razvoju robotiziranih terapevtskih naprav. URI – Soča namreč v sklopu službe za raziskave in razvoj vodi in izvaja raziskovalne projekte s področja razvoja rehabilitacijske robotike ter pri tem aktivno sodeluje z gospodarstvom.

Toyota Slovenija je podprla URI – Soča pri povezovanju s Toyotinim centrom za razvoj robotike – Toyota Partner Robot (TPR), ki so specializirani za razvoj in proizvodnjo naprav za rehabilitacijo pacientov po poškodbi ali bolezni za povrnitev boljše mobilnosti.

Obiskali so tudi Fujita Medical University, kjer je vzpostavljen visoko tehnološki in napreden rehabilitacijski center, ki sodeluje s podjetjem Toyota pri razvoju robotiziranih naprav za področje rehabilitacije. V sklopu obiska so predstavniki URI – Soča in Fujita univerzitetnega kliničnega centra zaznali možnosti za sodelovanje na področju izmenjave znanja in povezovanja na področju rehabilitacijske robotike.

Za mesec avgust je tako predvideno, da bodo Slovenijo obiskali vodilni predstavniki Fujita Medical University. Takrat bosta podpisana tudi dva dogovora o sodelovanju. Prvi podpis bo med Fujita Medical University, URI – Soča in Toyota Motor Corporation na področju sodelovanja pri razvoju rehabilitacijskih robotov. Dogovor o sodelovanju pa bo avgusta podpisan tudi med Fujita Medical University in Univerzo v Ljubljani, s katero URI – Soča tesno sodeluje v okviru skupnih raziskovalnih programov (predvsem z Medicinsko fakulteto in Fakulteto za elektrotehniko).

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here