Jadrnica, ki smo jo opazili ob obali Zadra pripada t. i. razredu “J Class”. Gre za dirkalno jadrnico z enim jamborom in dolgimi previsi, ki je dolga med 20 in 27 metri.

Poznavalci ste verjetno že slišali za tekmovanje America’s Cup, ki velja za eno najprestižnejših jadralskih preizkušenj in predstavlja razlog za sloves te ikonične oblike jadrnice. Poteka namreč že več kot 150 let – od leta 1851.

Lastnik jadrnice po točno določenih specifikacijah tega razreda lahko izzove ekipo, ki je nazadnje zmagala na tem tekmovanju. Aktualni zmagovalec je ekipa Royal New Zealand Yacht iz Nove Zelandije, ki drži naslov prvaka od leta 2017. Naslednji “spopad” bo potekal v začetku leta 2021, ko bo zmago napadla jadralska ekipa s Sardinije na jadrnici Luna Rossa Challenge.

Ta dirka je bila najbolj spektakularna v začetku 20. stoletja, ko so bile za udeležbo potrebne takšne specifikacije jadrnice. Po drugi svetovni vojni so velikost jadrnic zmanjšali na 12 metrov, da se je udeležba vsaj nekoliko pocenila. Danes ekipe nastopajo na modernih jadrnicah AC75, narejenih v veliki večini iz karbonskih vlaken.

Še vrtoglavi stroški takšne jadrnice: Že nakup bo vaš račun bremenil za 10 do 20 milijonov evrov, za nameček pa bodo stroški vzdrževanja navrgli še 1 do 3 milijone evrov letno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here