Ekstremni enduro oziroma “hard enduro” (ekstremni vzdržljivostni motociklizem) je motociklistična panoga, ki ima iz leta v leto vse več privržencev tudi v Sloveniji. Gre za tekmovanja, na katerih vozniki z enduro motocikli vozijo po različnih podlagah (zemlja, mivka, pesek, kamni…) in različnih progah, pri tem pa se na njih srečujejo pretežno z naravnimi ovirami (zelo strmimi vzponi in spusti, velikimi kamni, debli in vejami dreves, prečkajo vodo ali vozijo del poti po vodi…). Na ta način se preizkušajo v tehničnem znanju vožnje ter obvladovanja motocikla v ekstremno zahtevnih pogojih. Ena od značilnosti te panoge je dejstvo, da skupaj z najboljšimi vozijo tudi amaterski vozniki. Uvodna dirka sezone svetovnega prvenstva je bila v začetku aprila v Izraelu, druga pa bo zdaj v Srbiji. Med tekmovalci, ki se bodo potegovali za čim boljšo uvrstitev v kategoriji Pro na območju Zlatiborja, Tare in Mokre Gore, bo tudi Ali Al Hiasat. Slovenski voznik se bo znotraj kategorije Pro boril za točke v razredu Junior.

“V Srbijo odhajam sproščen in prepričan, da lahko dosežem dober rezultat. Ne želim samo sodelovati na dirki, četudi se zavedam, da bo zelo zahtevna. Zaupam v svoje sposobnosti in znanje ter upam, da bom lahko to pokazal tudi na tekmovanju,” je povedal Al Hiasat, ki mu je popolnoma jasno, da v ostri mednarodni konkurenci šteje vsaka podrobnost. Na domačih terenih je Al Hiasat uveljavljen in uspešen tekmovalec v trialu, znanje obvladovanja motocikla iz te panoge pa mu bo verjetno tudi na dirki v Srbiji v veliko pomoč.

Ali Al Hiasat med lanskoletno preizkušnjo državnega prvenstva v trialu na Vranskem.

Svetovno prvenstvo v ekstremnem vzdržljivostnem motociklizmu obsega letos osem dirk, štiri od njih pa bodo štele za svetovno prvenstvo razreda Junior. Po dirki v Srbiji še preizkušnja Red Bull Erzbergrodeo v Avstriji med 16. in 19. junijem, nato dirka Abestone Hard Enduro v Italiji, ki bo med 9. in 10. julijem, tekmovanje pa se bo končalo jeseni, ko bodo od 7. do 9. oktobra vozili dirko Hixpania Hard Enduro v Španiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here