Uddevalla je bila gostitelj petnajste dirke svetovnega prvenstva v motokrosu. Slovenijo sta na Veliki nagradi Švedske zastopala Tim Gajser in Jan Pancar. V okviru evropskega prvenstva pa je vozil tudi mladi Jaka Peklaj.

Dva tedna premora so imeli motokrosisti, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva. Iz Belgije, kjer so v Lommlu vozili na mehki mivki, ki jih je tokrat v Uddevalli čakala trda podlaga, na kateri sta slovenske barve z licencama AMZS branila Tim Gajser in Jan Pancar.

Gajser premišljeno in zbrano do drugega mesta na dirki

V elitnem razredu MXGP se je Tim Gajser kvalifikacijah lotil zelo odločno, čeprav je v vožnji na čas celo padel. K sreči to ni pustilo posledic. Vseskozi je vozil za moštvenim kolegom Mitchem Evansom, ki je prvi prečkal ciljno črto, Gajser pa si je privozil drugo mesto in drugo izbiro štartnega položaja za nedeljski vožnji za točke.

“Znova bo pomemben štart. Proga omogoča visoke hitrosti, zato bo potrebno voziti zelo zbrano. Če bo malce dežja, to ne bo slabo in dež me ne bi smel motiti. Steza je polita z vodo, zato bo najbrž spolzka in dodatna previdnost ne bo odveč,” je pred štartom prve vožnje povedal slovenski motokros šampion. Na prvo merilno točko v prvi vožnji je Gajser pripeljal na 6. mestu. Do konca prvega kroga se je prebil do četrtega mesta, nato pa je nadaljeval zelo premišljeno in ni pretirano tvegal ter je ciljno črto prečkal četrti. Zmago si je sicer privozil Maxime Renaux. V drugo je Gajser štartal agresivno in se po nekaj zavojih prebil na drugo mesto za Jeremyja Seewerja, a za hrbtom mu je za vrat dihal Romain Febvre. Švicar je na prvem mestu vozil zelo zanesljivo, enako kot Gajser na drugem mestu, ki je dobro kontroliral Francoza za seboj na tretjem. V tem vrstnem redu se je druga vožnja tudi končala. Gajser je na dirki osvojil skupno drugo mesto, v skupnem seštevku pa ima tri dirke pred koncem na prvem mestu v razredu MXGP 115 točk prednosti pred Seewerjem. To pomeni, da lahko na naslednji preizkušnji tudi že teoretično osvoji naslov svetovnega prvaka, če bo v dveh vožnjah skupaj zbral 35 točk.

Tim Gajser je zelo blizu naslovu svetovnega prvaka v razredu MXGP. Teoretično ga lahko potrdi že na naslednji dirki na Finskem.

Dobro izhodišče ni prineslo želenega rezultata

V razredu MX2 je Jan Pancar že na prostih treningih pokazal, da je zelo razpoložen, kar je nato potrdil tudi v kvalifikacijah, v katerih je osvojil 5. mesto ter si tako privozil zelo dobro izhodišče oziroma štartna položaja za nedeljski vožnji. 

“Zelo dobro sem se počutil in uspela mi je dobra vožnja. Na koncu sem bil zaradi pritiska tekmecev tudi malce nervozen, kar me je utrudilo in sem izgubil tri mesta. Upam, da mi bosta štarta uspela in da bom ponovil vožnjo iz kvalifikacij,” je povedal Pancar, ki je prvo vožnjo začel z 9. mestom na prvi merilni točki. Ker so organizatorji progo močno polili z vodo, je bila na določenih mestih blatna in zelo mehka. Med vožnjo jo stezo močil še dež, zato voznikom ni bilo lahko izbirati linij. V enem od spolzkih zavojev je Pancarju zdrsnilo in znašel se je na tleh. Žal ga je ta napaka drago stala in je ni več uspel popraviti ter je v cilj pripeljal na 12. mestu. Prvi je bil sicer Tom Vialle. Tudi drugo vožnjo je Pancar začel podobno kot prvo. Prvo merilno točko je prevozil na 9. mestu in je imel spet dokaj dobro izhodišče za napade na tekmece. Tokrat je vozil zbrano in je bil vseskozi zelo osredotočen na razmere na stezi. Na koncu je bil za sproščeno in zelo dobro drugo vožnjo v cilju nagrajen s 6. mestom. Zmago v drugi vožnji in tudi na dirki si je privozil Jago Geerts, ki tudi vodi v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo, v katerem je Pancar na 12. mestu z 224 točkami.

Drobna nepazljivost v prvi vožnji je Pancarja stala vrhunske skupne uvrstitve na Švedskem.

Šestnajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu bo na sporedu v nedeljo, 14. avgusta 2022. Gostil jo bo Hyvinkää, kjer bo Velika nagrada Finske.

Druga vožnja kaže pot Peklaju

V okviru spremljevalnega programa so vozili tudi dirko evropskega prvenstva z motorji s prostornino do 125 kubičnih centimetrov. Slovenijo je zastopal mladi Jaka Peklaj. Član moštva SIXTYTWO Motosport Husqvarna Team, pri katerem ima glavno besedo  lastnik Klemen Gerčar, je imel težko delo, saj se je za mesto med štiridesterico voznikov na dirki potegoval še 72 tekmovalci. V kvalifikacijah je v svoji skupini zasedel zelo dobro 11. mesto, kar je bil lep obet za vožnji za točke. V prvi v soboto je po četrtem krogu po padcu odstopil, osvojil pa je 38. mesto, s čimer ni bil zadovoljen. V nedeljo dopoldan pa je nato pokazal, da je iz pravega testa. Nekaj časa je vozil na 13. mestu, v cilj pa je pripeljal šestnajsti. Skupno je na dirki osvojil 22. mesto ter si privozil pet novih točk za skupni seštevek evropskega prvenstva, v katerem pred zadnjo preizkušnjo sezone, ki bo čez teden dni na Finskem, zaseda 33. mesto. 

Peklaj je v drugi vožnji na progi v Uddevalli pokazal, da se lahko dobro kosa s tekmeci v evropskem prvenstvu razreda EMX125.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Maxime Renaux (FRA), 2. Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Glenn Coldenhoff (NIZ), 4. Tim Gajser (SLO), …

2. vožnja: 1. Jeremy Seewer (ŠVI), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Romain Febvre (FRA), …

Skupno VN Švedske: 1. Jeremy Seewer (ŠVI): 47, 2. Tim Gajser (SLO): 40, 3. Glenn Coldenhoff (NIZ): 36, …

Skupno SP (15/18): 1. Tim Gajser (SLO): 645, 2. Jeremy Seewer (ŠVI): 530, 3. Jorge Prado (ŠPA): 495, 4. Glenn Coldenhoff (NIZ): 478, 5. Maxime Renaux (FRA): 466, …

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (NIZ), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Kevin Horgmo (NOR), … 12. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Tom Vialle (NIZ), 3. Simon Längenfelder (NEM), … 6. Jan Pancar (SLO): 15, …

Skupno VN Švedske: 1. Jago Geerts (BEL): 47, 2. Tom Vialle (NIZ): 47, 2. 3. Simon Längenfelder (NEM): 38, … 9. Jan Pancar (SLO): 24, …

Skupno SP (15/18): 1. Jago Geerts (BEL): 637, 2. Tom Vialle (FRA): 614, 3. Simon Längenfelder (NEM): 507, 4. Kevin Horgmo (NOR): 446, 5. Thibault Benistant (FRA): 405, 6. Mikkel Haarup (DAN): 387, 7. Andrea Adamo (ITA): 365, … 12. Jan Pancar (SLO): 224, …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here