Prizadevni člani AMD Brežice so imeli tokrat več sreče z vremenom kot pred slabima dvema tednoma, ko so morali zaradi slabe vremenske napovedi prvo dirko sezone državnega prvenstva v motokrosu odpovedati oziroma jo prestaviti na velikonočno soboto. To se je izkazalo za zadetek v polno, saj so imeli tokrat vozniki skoraj optimalne razmere za vožnjo. Člani brežiškega društva so v pripravo steze na Prilipah vložili veliko prostovoljnega dela, truda in energije. Proga ni doživela kakšnih večjih sprememb, a tiste, ki so, so poznavalcem dobro vidne. Na nekaterih mestih so progo namreč dodatno razširili ter tako poskrbeli za večjo varnost tekmovalcev, ki so lahko na ta način izbirali tudi več linij za vožnjo.

Organizator AMD Brežice je v pripravo proge vključil veliko truda in energije.

Veterani nepopustljivi

Po jutranjih tehničnih pregledih in odpeljanih uradnih treningih so se v tekmovalnem delu prvi na progo skupaj odpravili najstarejši tekmovalci v kategorijah veterani 40 in 50. Posebnih presenečenj ni bilo, še najbolj zanimiv je bil boj med dvema voznikoma iz dveh različnih kategorij. Udarila sta se namreč Simon Lavrin (AMD Slovenske Konjice), ki vozi v razredu veterani 40, in Bogomir Gajser (Motokros ski Gajser Team), ki tekmuje med starejšimi veteran. Obakrat je bogate izkušnje dobro unovčil Gajser, Lavrin pa se je obakrat drugi pripeljal čez ciljno črto. V uteho mu je vseeno pripadlo skupno prvo mesto v kategoriji mlajših veteranov, v kateri je na koncu drugo mesto po zaslugi boljše druge vožnje zasedel Leon Ferš (AMD Vurberk), tretji pa je bil Ciril Podržaj (Avtomoto društvo Irt brothers) z enakim končnim številom točk kot Ferš. Pri starejših veteranih sta ob Gajserju na zmagovalnih stopničkah stala Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) na drugi in Boštjan Braniselj (MSK Notranjska) na tretji.

Bogomir Gajser je bil v absolutni konkurenci veteranov 40 in veteranov 50 obe vožnji najhitrejši.

Vidovič premočan za tekmece

V kategoriji MX65 Tai Vidovič (AMTK Koper) ni dovolil presenečenja. Obe vožnji ob najboljšem štartu odpeljal na prvem mestu ter tako postal tudi zmagovalec prve dirke. Drugo mesto si je z dvema odličnima vožnjama prislužil član domačega AMD Brežice Alex Novak, družbo na podelitvenem odru pa jima je na tretjem mestu delal Svit Vižintin (Avto-moto društvo Istra Vitin). Zelo solidni vožnji je odvozil tudi letošnji mladi in zelo obetavni novinec v kategoriji MX65 Leo Gajser (ŠD Motokros akademija Sašo Kragelj), ki si je na koncu priboril skupno šesto mesto.

Maček ni bil kos Dorčiću

Najmlajši tekmovalci v kategoriji MX50, ki vozijo za točke pokalnega prvenstva Slovenije, so obe vožnji odpeljali na malce spremenjeni, skrajšani progi, saj je na stezi nekaj mest, ki so zanje kljub pogumu prenevarna oziroma prezahtevna. Sicer pa sta obe vožnji potekali po podobnem scenariju. V obeh je najboljše štartal Matic Maček (AMD Vurberk), a ga je nato kmalu prehitel hrvaški tekmovalec David Dorčić ter obe vožnji prepričljivo zmagal. Mačku je obakrat pripadlo drugo mesto, tretje pa si je z napadalno in hitro vožnjo priboril Luka Horvat (AMD Slovenske Konjice).

Matic Maček (št. 10) prehiteva Oliverja Mauka (št. 666).

Osek dvakrat drugi, a na koncu prvi

Malo več negotovosti so prinesle vožnje v kategoriji MX85. Tu je skupno prvo mesto z dvema drugima mestoma in skupno osvojenimi 44 točkami pripadlo Lukasu Oseku (Motokros ski Gajser Team). V prvi vožnji je največ pokazal Gal Geršak (AMD Vurberk), v drugi pa Miha Vrh (ŠD MX Moto društvo Bistrc). Končno drugo mesto si je z zmago v drugi vožnji prislužil Vrh, Geršak pa je na zmagovalnem odru stal na tretjem mestu.

Oven zelo prepričljiv

Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični) je letos iz razreda MX85 prestopil v močnejši razred MX125 ter že na prvi dirki prepričljivo dobil obe vožnji in zmagal. Z dvema solidnima predstavama je drugo mesto v skupni razvrstitvi pripadlo Tilnu Demšiču (AMD Orehova vas), tretjo stopnico odra za zmagovalce pa je zasedel Mark Müller (Društvo RJ912MX), ki je v prvi vožnji v cilj pripeljal tretji, v drugi pa četrti.

Žan Oven je bil suvereno najhitrejši v obeh vožnjah v razredu MX125.

Pancar razred zase

Zadnji so se na tekmovalno progo v skupni dirki podali vozniki dveh najmočnejših razredov, in sicer kategorij MX2 in MX Open. Tu je bil po pričakovanju razred zase Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični). Odlična štarta in izvrstni vožnji sta pomenili, da je obakrat v cilj pripeljal z veliko prednostjo. Bolj napeto je bilo v ozadju. Drugo mesto si je pripeljal aktualni branilec naslova najboljšega v državi v razredu MX Open Peter Irt (AMD Irt brothers), tretji pa je bil na koncu v seštevku dveh voženj Luka Kutnar (Društvo 507 moto team). Podobno izenačenost in pripravljenost so pokazali tudi tekmovalci razreda MX 2. Tudi tukaj so bili rezultati na prvih šestih mestih v obeh vožnjah povsem enaki. Največ je pokazal Luka Milec (AMD Orehova vas), ki sta mu uspeli dve odlični vožnji ter dve zmagi in je zasluženo osvojil največje možno število točk za državno prvenstvo. Drugi je bil letošnji novinec v razredu MX2 v državnem prvenstvu Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični), lanskoletni podprvak razreda MX125. Na tretjem mestu pa je obe dirki končal Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični).

Jan Pancar je bil razred zase v kategoriji MX Open.

Že v ponedeljek druga dirka sezone

Vozniki so pokazali odlično pripravljenost in ter veliko željo po čim boljših rezultatih, kar pomeni, da lahko letos pričakujemo izredno razgibano in napeto motokros sezono. A tekmovalci ne bodo imeli veliko počitka, saj jih že v ponedeljek na Hrvaškem, kjer lahko pričakujemo nove zanimive boje za čim boljša mesta v posameznih kategorijah, čaka druga preizkušnja za točke državnega prvenstva Slovenije, ki bo potekala v sklopu s hrvaškim državnim prvenstvom.

Luka Milec (levo) in Jan Pancar neposredno po prihodu v cilj vožnje v razredih MX2 in MX Open, ki sta vozila skupaj.

Druga od skupno sedmih dirk državnega prvenstva v motokrosu bo že v ponedeljek 18. aprila 2022, izpeljali pa jo bodo na Hrvaškem v Savskem Marofu na progi, ki jo številni poznajo pod imenom Pepačev brijeg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here