GR Supra je bil prvi globalni model znamke Toyota s podpisom oddelka GR. Svetovno premiero je doživela leta 2019 in predstavlja utelešenje sanj Akia Tojode, predsednika korporacije Toyota, ki si je vedno želel avtomobil, ki bi ponujal prvinski vozniški užitek.

Od začetka prodaje je bila GR Supra na voljo z vrstnim 6-valjnim 3,0-litrskim motorjem s 340 konjskimi močmi (250 kW) in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Leto pozneje je bil ponudbi dodan nov 2,0-litrski motor z 258 konjskimi močmi (190 kW) in že znanim samodejnim menjalnikom.

Avtomobil je doslej požel veliko zanimanja oboževalcev po vsem svetu. V zraku pa je ostalo vprašanje, ali bo na voljo tudi z ročnim menjalnikom?

#savethemanual

Zdaj je jasno, da bo v Evropi kmalu predstavljena nova GR Supra s šeststopenjskim inteligentnim ročnim menjalnikom (iMT).

Po novem bodo vsi trije modeli iz družine GR na evropskem trgu na voljo z ročnim menjalnikom in tremi pedali. GR Yaris je z ročnim menjalnikom na voljo serijsko, GR Supra in GR86 pa opcijsko.

Razvoj novega ročnega menjalnika ni bil le stvar uporabe že znanih rešitev. Nov menjalnik je bil skupaj z novo sklopko zasnovan tako, da ustreza lastnostim moči in navora 3,0-litrskega motorja, ki poganja GR Supro.

Inženirska ekipa je modificirala obstoječe ohišje menjalnika, pogonsko gred in komplet zobnikov ter odstranila nekatere nepotrebne elemente, kot je na primer akustični paket. S temi ukrepi so še dodatno zmanjšali težo.

V središču menjalnika je na novo zasnovana sklopka z večjim premerom in ojačano membransko vzmetjo. Z večjim območjem trenja in močnejšo vzmetjo ponuja zmogljivost, ki je primerna za uporabo z motorjem z visokim navorom.

Menjalnik iMT uporablja pametni nadzorni sistem z novo programsko opremo, ki daje prednost športnim zmogljivostim. Pri prestavljanju v višje prestave so parametri nastavljeni tako, da optimizirajo navor motorja v trenutku vklopa in sprostitve sklopke. Končno pogonsko razmerje je bilo skrajšano s 3,15 (v avtomatski GR Supra) na 3,46.

Nov ročni menjalnik je narekoval tudi prilagojeno zasnovo kabine. Pri tem ni šlo zgolj za zamenjavo ene prestavne ročice za drugo, saj je bilo treba za prestavno ročico najti optimalen položaj, ki omogoča natančno, hitro in učinkovito prestavljanje.

Obstoječa zasnova sredinske konzole ni omogočala ustrezne razdalje med prestavno ročico in nadzorno ploščo klimatske naprave. Za popolno ergonomijo je bilo potrebno preoblikovati sredinsko konzolo in krmilnik za izbiro načinov vožnje. Poleg tega je bilo treba spremeniti razmerje vzvoda, ki je prilagojeno tudi za uporabo vzvratne prestave. Prenovljena postavitev zagotavlja 42-milimetrsko razdaljo med prestavnim gumbom in ploščo klimatske naprave.

S samodejnim menjalnikom je pri vožnji navkreber možno uporabiti drugo prestavo, ko se nasprotna kolesa nahajajo na površinah z različnimi stopnjami oprijema – na primer, ko je avtomobil delno parkiran na poledeneli cesti. To omogoča tekoče premikanje brez zdrsa koles. Pri ročnem menjalniku je treba uporabiti prvo prestavo, sprostitev sklopke pa poveča tveganje za zdrs in vrtenje koles. Da bi rešili to težavo, so inženirji znamke Toyota prilagodili sistem za nadzor zdrsa (TRC) in s tem dosegli enako nemoteno delovanje, kot ga omogoča samodejni menjalnik. Sistem je optimiziran tudi za značilen visok navor motorja, široke pnevmatike in pogon na zadnja kolesa.

Hkrati sta bila na novo zasnovana in nastavljena zavorni sistem in vzmetenje, ki
naj bi omogočala še boljše delovanje. V sprednjih in zadnjih pušah stabilizatorja je uporabljena bolj trda vulkanizirana guma. Mehanski sestavni deli v električnem servo volanu in delovni parametri sistema so bili prav tako nastavljeni na novo.

Inženirji so želeli GR Supri zagotoviti izdatno mero vozniškega užitka tudi z uvedbo nove funkcije Hairpin+, ki je zasnovana tako, da omogoča več svobode, predvsem pa zagotavlja izjemne občutke pri vožnji skozi ovinke in na vzponih (več kot 5 %) po evropskih gorskih cestah.

Inženirji so izkoristili dejstvo, da so z novim ročnim menjalnikom občutno zmanjšali težo vozila in so zasnovali še novi model z oznako Lightweight. GR Supra Lightweight s 3,0-litrskim motorjem je skupno za 38,3 kilograma lažja od različice s samodejnim menjalnikom. Namestitev novega ročnega menjalnika in novih 19-palčnih aluminijastih platišč prihrani 21,8 kg, pri različici Lightweight pa so z zamenjavo avdiosistema in odstranitvijo usnjenega oblazinjenja sedežev, ledvene opore in električnih nastavitev sedežev prihranili še dodatnih 16,5 kg.

Različica Live Lightweight s 3,0-litrskim motorjem in ročnim menjalnikom bo po
vsej verjetnosti postala najbolj zaželena GR Supra. Na voljo bo s paketom
opreme Premium.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here