Dirka v Slovenji vasi pri Ptuju je poleg državnega prvenstva Slovenije štela tudi za točke FIA CEZ (Centralno evropske cone), pokalnega prvenstva Sportstil in RMC Avstrije. Tekmovanje je potekalo v organizacij AMD Ptuj, na najdaljši karting pisti v Slovenji, ki je dolga kar 1005 metrov in široka od 8 do 10 metrov, kar pomeni, da je bilo povsod možno prehitevanje. Ob progi so bili prisotni številni gledalci, ki so bili lahko priča ostrim obračunom, saj so se tekmovalci borili za zadnje, odločilne točke za najboljše rezultate. Slovenske voznice in vozniki so dosegli odlične rezultate, močna mednarodna konkurenca pa je dirko naredila še bolj zanimivo in napeto, dirke so se udeležili tudi tuji tekmovalci iz sosednjih držav.

Tekmovanje se je pričelo po uvodnem ogrevalnem krogu, ob 9. uri, z najmlajšim razredom – Rotax Micro Max. Tekmovalci so odpeljali po tri vožnje v vsakem razredu, skupni seštevek pa je odločal o zmagovalcih. Potegovali so se za točke v razredih Rotax Micro MaX, Rotax Mini Max, Rotax Max Junior, Rotax Max Senior, DD2/DD2 Master in KZ2. Že v soboto je bilo v Slovenji vasi hrupno, saj so čez dan potekali treningi, v poznih popoldanskih urah pa kvalifikacije za najboljša štartna mesta na nedeljskih dirkah. Tekmovanja se je udeležilo prek 100 tekmovalcev. Vreme sicer ni bilo naklonjeno dirkačem, saj so padavine povzročale slabo vidljivost in težke razmere na progi. Po zaključku tekmovanja vseh razredov v kartingu je sledila podelitev priznanj najboljšim dirkačem v posameznih kategorijah in razglasitev državnih prvakov sezone 2023.

Najmlajši vozniki v kategoriji Rotax Micro Max in Rotax Mini Max

V najmlajšem tekmovalnem razredu Rotax Micro Max se je zmage v slovenskem državnem prvenstvu veselil Timon Grgič (AMD Šlander Celje). Na drugi stopnički prvenstva je stal Filip Ferk Žerak (AMD Hajdina) in tako osvojil naslov državnega prvaka, svojo dobro pripravljenost je kazal skozi celo sezono, na tretjem mestu pa je bila Neli Štrajhar (AKK Sportstil).

Filip Ferk Žerak in Timon Grgič.

V kategoriji Rotax Mini Max se je po treh odpeljanih vožnjah zmage in naziva državnega prvaka razveselil Maj Rakuša (AMDPtuj), drugo mesto je osvojil Maj Tušek Haladea (AMD Ptuj). Rakušaje pokazal svojo dobro pripravljenost skozi celo sezono, saj je zmagal na vseh dirkah državnega prvenstva.

Na tekmovanju so mladi kartisti pokazali veliko borbenost za dosego čim boljših rezultatov, saj so po progi vozili brez strahu in vreme jih ni oviralo.

Na dirkališču je bila tudi številčna udeležba med najmlajšimi vozniki, tekmovanja se je udeležilo 26 voznikov v obeh razredih, od tega pet slovenskih dirkačev.

Državni prvak v kategoriji Rotax Mini Max Maj Rakuša.

V razredu Rotax Max Junior na vrhu Aljaž Vidmar

Pri mladincih v kategoriji Rotax Max Junior je bilo zelo napeto, tu je konkurenca izjemna, kar nam lahko prikaže zanimive dirke. V tem razredu je tekmovalo osem slovenskih dirkačev, med katerimi je potekal boj prav za vsako točko, saj je bila razlika med prvimi tremi uvrščenimi po treh tekmah državnega prvenstva majhna in vsaka napaka je bila usodna. Državni prvak razreda Rotax Max Junior je tako zaradi diskvalifikacije Jureta Levarja (AMD Šlander Celje) v drugi vožnji postal Aljaž Vidmar (AKK Sportstil), s hitro in dobro vožnjo pa si je vseeno drugo stopničko priboril Levar. Na tretjo stopničko zmagovalnega odra je stopil David Planko (AKK Sportstil).

Državni prvak razreda Rotax Max Junior Aljaž Vidmar.

V razredu Rotax Max Senior prvak Nik Trobec

V razredu Rotax Max Senior so na progi potekali napeti obračuni med tekmovalci, saj so vsi pokazali veliko željo za dosego najvišjih mest. Tekmovalo je 32 dirkačev, od tega sedem slovenskih tekmovalcev. V skupnem seštevku vseh štirih dirk prvenstva je na najvišjo stopničko stopil Nik Trobec (AMD Ptuj ) in osvojil naslov državnega prvaka. S tem je dokazal, da je po letošnjem prestopu v ta razred najboljši tudi v tej konkurenci, v lanski sezoni je bil državni prvak v razredu Rotax Junior. Druge stopničke odra za zmagovalce se je veselil Mai Sadar (AMD Šlander Celje), tretje mesto prvenstva pa je pripadlo Taiu Šilerju (AMD Šlander Celje).

Državni prvak razreda Rotax Max Senior Nik Trobec.

De Ruwe nepremagljiv v DD2/DD2 Master

V razredu DD2 je bil ponovno najboljši in zaenkrat nepremagljivi voznik Xen De Ruwe (AKK Sportstil) in je z zmago v skupni razvrstitvi upravičil svoj sloves serijskega zmagovalca, na vseh tekmovanjih je bil najboljši, s konkurenco je z lahkoto opravil. Tudi tokrat je osvojil pričakovan naslov državnega prvaka v kartingu  v sezoni 2023. V točkovanju za slovensko državno prvenstvo sta mu sledila na drugem mestu Matic Kolmanič (AMD Šlander), na tretji stopnički pa je stal Primož Matelič (AMD Hajdina). V tem razredu je tekmovalo veliko število dirkačev, 21, od tega šestSlovencev.

Nepremagljivi Xen De Ruwe.

V razredu KZ2 najboljši Dimitrij Mlakar

Kategorija KZ2 je postregla z zanimivi obračuni. Zmage in naslova državnega prvaka se je veselil Dimitrij Mlakar (AMD Hajdina), drugo mesto je zasedel Jan Skledar (AMD Šlander Celje), tretje mesto je osvojil veteran Karim Greblo (AMD Ptuj).

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here