Konec tedna bo v Vipavski dolini na sporedu prva letošnja preizkušnja državnega prvenstva v reliju. Organizator AK Ajdovščina Motorsport pričakuje zelo zanimivo dirkanje, saj je na štartni listi prijavljenih kar 89 posadk, med njimi tudi številne iz tujine. Center dogajanja bo znova mesto Ajdovščina, novost pa je četrtkovo druženje z dirkači na Lavričevem trgu.

Niso se še dodobra ohladili motorji iz pravkar končanega relija po Hrvaški, ki je štel za svetovno prvenstvo, ob ceste pa privabil tisoče in tisoče navijačev, med njimi tudi številne iz Slovenije. In mnogi izmed njih bodo že prihodnji vikend, 28. in 29. aprila, znova nekje ob zavitih cestah Zgornje Vipavske doline, le da bodo tokrat občudovali pretežno domače, slovenske, mojstre sukanja volana, nekaj pa bo tudi tujih posadk.

Vse je namreč pripravljeno za 12. edicijo športnega dogodka, ki v Vipavsko dolino privabi največje število gledalcev. Ob lepem vremenu se jih namreč ob trasi nabere kar okrog 20 tisoč.

»Rally Vipavska dolina je največji dogodek, ki ga organiziramo v našem klubu. Priprave nanj potekajo skozi celotno leto, še posebej pestro pa je seveda v zadnjih mesecih in tednih. Tokrat smo mu dodali še četrtkov del, ko bo na Lavričevem trgu v Ajdovščini potekala predstavitev posadk,« je pred začetkom dogajanja, na današnji tiskovni konferenci, dejal Silvan Lulik, nekdanji večkratni državni prvak v reliju, danes pa predsednik domačega avtomoto športnega kluba.

Da se v ajdovskem klubu dobro dela je dokaz tudi sodelovanje članov in članic na nedavnem hrvaškem reliju za svetovno prvenstvo. »Že tretje leto sodelujemo s hrvaškimi organizatorji relija za svetovno prvenstvo in jim priskočimo na pomoč kot funkcionarji in redarji. Na to smo zelo ponosni in tudi vnaprej se bomo v klubu trudili, da bi pridobili in izšolali še več funkcionarjev, tako za lastne potrebe, kot tudi za ostale podobne dogodke,« je še dejal Silvan Lulik, ki skupaj s klubskimi kolegi pogleduje tudi že proti 8. in 9. juliju 2023. Takrat bo namreč na sporedu gorska hitrostna dirka Rebernice, še en dirkaški spektakel pod katerim je podpisan klub AK Ajdovščina Motorsport.

Sicer pa je trasa letošnjega relija po Vipavski dolini praktično identična tisti iz lanskega leta, ko jo je organizatorjem sicer zagodlo vreme in so morali zato odpovedati nekaj etap. Posadke se bodo  letos spopadle z desetimi hitrostnimi preizkušnjami. Prva bo na sporedu v petek zvečer in sicer klasični »superspecial« po ajdovskih ulicah, ki navadno pritegne največje število obiskovalcev. Ostalih devet bo na sporedu v soboto. Gre pa za vsem dobro znane HP Predmeja, HP Višnje, HP Planina, ki jih bodo posadke prevozile po dvakrat in pa legendarna HP Velike Žablje, ki bodo na sporedu trikrat. Štart prvega vozila bo v soboto, ob 8.48 uri, na cilju pa organizatorji pričakujejo prvo posadko ob 21.30 uri. Če so etape relija dokaj nespremenjene, pa je letošnja novost premik štartne in ciljne rampe na Lavričev trg v Ajdovščino. Reli bo tako še bližje občanom, saj bodo v ajdovski »dnevni sobi« lahko občudovali dirkalnike kar tri dni. Organizatorji pa so poskrbeli še za eno novost, ki bo zanimiva tako nastopajočim kot tudi gledalcem, to je petkov »shakedown«, neke vrste jutranje ogrevanje ali bolje rečeno trening pred dirko. Potekal bo na odseku ceste nad vasjo Vrhpolje, kjer je nekoč tudi potekala etapa relija.

Na letošnji reli po Vipavski dolini je prijavljenih 89 posadk, največ je slovenskih, nekaj pa jih prihaja tudi iz Italije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije in Madžarske. Kot prva se bosta na progo podala državna prvaka Rok Turk in Blanka Kacin, ki sta pred dnevi dirkala na hrvaških cestah in v močni konkurenci zasedla deseto mesto v svoji skupini, kar je za slovenske razmere zelo lep uspeh. Za njima bosta štartala člana domačega kluba Marko Grossi in Tara Berlot ter nato še šest posadk, ki tekmujejo z najmočnejšimi vozili razreda Rally 2.

Zelo zanimivo dirkanje pa se obeta tudi v nižjih razredih, kjer je mnogo posadk zelo izenačenih in bodo o najboljših odločale malenkosti. Reli po Vipavski dolini sicer poleg slovenskega prvenstva velja tudi za točke Alpe Adria pokala. »Mislim, da smo lahko zelo zadovoljni s številom prijavljenih posadk. Takšno število smo tudi pričakovali. Lansko leto smo imeli malce sreče s terminom, saj smo zaradi hrvaškega relija pridobili nekaj izjemno kakovostnih tujih posadk. Letos pa žal nikakor ni bilo mogoče izpeljati našega dogodka v zgodnejšem terminu, zato teh tujih zvezdniških ekip tokrat ne bo v Ajdovščino. Vseeno pa lahko pričakujemo zelo zanimiv reli. Bo pa kot kaže vreme boljše kot lansko leto.« je štartno listo 12. relija po Vipavski dolini pokomentiral Martin Štucin, vodja organizacijskega odbora, ki bo obenem tudi letos  sedel v dirkalnem avtomobilu. Tokrat v Fordu Fiesti razreda Rally 4, zapiske pa mu bo bral Robert Štokelj.

Na sovozniškem sedežu pa bo sedela tudi Rebeka Kobal, še ena članica domačega kluba, ki pa ima prav poseben »privilegij«, ki ji pomeni še dodatno vzpodbudo. »Priprave so v polnem teku, v četrtek začnemo s popisom proge, tako da že nestrpno pričakujem domačo dirko. Sama reli po Vipavski dolini doživljam precej bolj emocionalno kot ostale podobne dogodke, saj poteka ena izmed hitrostnih preizkušenj praktično mimo mojega doma. Gre res za posebne občutke, ko se pelješ mimo lastnega dvorišča in domačih, ki navijajo zate,« je pred začetkom relija dejala mlada, a že dokaj izkušena Rebeka Kobal. Slednja bo tokrat brala zapiske Valterju Kobalu, ki se po dolgih letih vrača na slovensko reli sceno.

Reli Vipavska dolina pa ni pomemben le s strani športnega vidika ampak skrbi tudi za precejšen doprinos k razvoju turizma. Gre za uveljavljen turistični produkt, ki zapolni skorajda vse razpoložljive nočitvene kapacitete v Zgornji Vipavski dolini, obenem pa s svojim imenom precej pripomore k prepoznavnosti turistične blagovne znamke Vipavska dolina doma in v tujini. Zato je seveda logično sodelovanje organizatorja tako z lokalno skupnostjo kot tudi z Javnim zavodom za turizem Vipavska dolina in Nova Gorica. »Reli po Vipavski dolini je prvi izmed številnih večjih športnih dogodkov, ki bodo v prihodnjih tednih zavzeli našo dolino. Ponosni smo da dogodek nosi ime destinacije, ki jo zastopamo. Na reli pride tudi večje število tujcev, kar je seveda zelo pomembno za našo promocijo, obenem pa so v teh dneh polne vse nočitvene kapacitete, kar je bistvenega pomena za vse turistične ponudnike. Govorimo o številki okrog 4000 ležišč, ki so na voljo in ki so v teh dneh razprodane. Ne smemo pa pozabiti še na gostince in ostale turistične delavce, ki imajo v času relija prav tako polne roke dela. Reli obenem tudi podvoji obisk spletnega portala Vipavska dolina, kar je še dodaten turistični doprinos dogodka,  sploh če zadevo gledamo malce bolj dolgoročno« je sodelovanje organizatorjev relija in odgovornih za razvoj turizma opisala Erika Lojk, direktorica Javnega zavoda za turizem Vipavska dolina in Nova Gorica. 

Zgornja Vipavska dolina je torej pripravljena na nov športni spektakel, ki se letos začenja že v četrtek zvečer. Torej pravšnji uvod za popestritev prihajajočih prazničnih dni in začetka najlepšega obdobja v dolini, ki slovi po izjemno slikoviti in okusni naravi, dobrosrčnih ljudeh ter tudi po dirkaški tradiciji. Zato si v družbi prijateljev izberite svoj kotiček nekje ob progi relija in uživajte v adrenalinskih vožnjah domačih ter tujih posadk. Obenem pa organizator naproša vse, da se držite pravil in navodil redarjev. Kljub vsem užitkom, ki jih reli prinaša, gre vendarle za nevaren šport. Zato previdnost ne bo odveč.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here