Zmagovalca rallyja v Poreču sta po odličnem dvoboju z madžarsko posadko Klausz-Csanyi (Škoda Fabia R5) postala Rok Turk in Vili Ošlaj (Hyundai i20 R5). S tem sta si zagotovila tudi naslov državnih prvakov v skupni razvrstitvi, ki je za Turka že peti zapovrstjo, za Ošlaja pa prvi.

Turku je so v primerjavi z madžarskim tekmecem bolj ustrezale zavite hitrostne preizkušnje

Turk in Ošlaj sta se v vodstvo po manjših težavah v petek prebila že na prvi sobotni hitrostni preizkušnji. A Madžara sta jima odgovorila z nekaj hitrimi vožnjami in jima bila tesno za petami. Razlika pred zadnjo hitrostno preizkušnjo Kanfanar je znašala vsega 2,6 sekunde, nato pa sta slovenska državna prvaka uprizorila predstavo dneva in glavna tekmeca pustila za sabo za enajst sekund.

Rally je ponovno zaznamovala velika količina peska in kamenja na cesti

Rok Turk po prihodu na ciljno rampo: “Že pred dirko sem vedel, da bo Klausz tokrat glavni konkurent. Danes je bilo v programu nekaj ‘madžarskih brzincev’, ki so s svojimi visokimi hitrostmi blizu madžarskim posadkam. Klausz je bil tam zelo hiter. Poizkušali smo z različnimi taktikami z gumami, a na koncu sva se oba strinjala, da gume niso odločile. Pričakoval sem, da bom na Kanfanarju jaz močnejši, a nisem pričakoval tako velike razlike. Ta zmaga z odlično borbo mi v tem trenutku pomeni celo več kot nov naslov državnega prvaka.”

Klausz in Csanyi sta se izkazala kot tekmeca po meri za slovenska državna prvaka

Končna razlika je torej znašala 13,6 sekunde, na tretje mesto pa se je z zaostankom 53 sekund uvrstila še ena madžarska posadka Gyarmati-Kocsis (Mitsubishi EVO IX).

Marko Grossi in Tara Berlot sta na pragu naslova podprvakov v skupni razvrstitvi in naslova prvakov v diviziji 2

V generalni razvrstitvi DP sta tokrat drugo mesto zasedla Aleš Zrinski in Rok Vidmar (Ford Fiesta R5), a zaostala že skoraj tri minute. Tretja sta bila Marko Grossi in Tara Berlot (Peugeot 208 Rally 4), ki sta s tem obdržala drugo mesto v točkovanju, a naslov je že oddan. Turk in Ošlaj sta vodstvo povečala na 41 točk, kar pomeni, da se razlike v Idriji ne da več nadoknaditi.

Matic Humar in Matic Peternel sta prvič državna prvaka v diviziji 3

Druga končna odločitev sezone 2021 v slovenskem državnem prvenstvu pa je v Poreču padla v diviziji 3. Prvaka sta tu postala Matic Humar in Matic Peternel (Renault Clio RS), ki sta z veliko razliko slavila pred posadkama Fabjan-Žvokelj (Lancia Delta) in Curk-Curk (Citroen Xsara). Te tri posadke so bile tokrat tudi edine uvrščene v tej diviziji, tri pa so so odstopile.

Matic Humar: “Dirka v Poreču je bila izjemno zahtevna, veliko je bilo peska. Že na prvi hitrostni preizkušnji sva poškodovala dirkalnik, a so ga mehaniki uspeli popraviti. Do konca sva šla v umirjenem tempu, a sva vseeno še imela nekaj tehničnih težav. S sezono sem izjemno zadovoljen, saj nisem pričakoval takšnega razpleta. Konkurenca je bila na nekaterih dirkah močnejša – tu sta na primer Vasja Miklavčič in Jaka Valant. Za prihodnost si želim tudi nastopanja s katerim drugim dirkalnikom, a mislim, da bom naslednje leto branil naslov s Cliom v diviziji 3.”

V Idriji pa bomo čakali še na končni odločitvi v divizijah 2 in 1. Divizija 2 je skoraj odločena, saj Marko Grossi in Tara Berlot (Peugeot 208 Rally 4) potrebujeta le eno točko – njuna prednost pred posadko Fakin-Fakin (Ford Fiesta Rally 4) namreč znaša 29 točk. Grossi in Berlotova sta slavila tudi v Poreču, v boju za drugo mesto pa sta tokrat Fakina ugnala Mark Škulj in Uroš Ocvirk (Ford Fiesta Rally 4).

Nejc Mrak bo v Idriji izzval Luko Brusa v boju za naslov prvaka divizije 1

Veliko bolj dramatičen razplet pa pričekujemo v diviziji 1, kjer je tokrat slavila posadka Mrak-Vončina (Suzuki Swift GTI). Nejc Mrak se je tako v seštevku voznikov Luki Brusu (Renault Clio Rally 5) približal na vsega 8 točk razlike, v seštevku sovoznikov pa je državni prvak že postal Mrakov sovoznik Darko Vončina, ker Brus s sovoznikom Mitjo Ločnikarjem ni odpeljal vseh rallyjev. Brus in Ločnikar sta drugo mesto osvojila tudi v Poreču, na tretje mesto pa sta se tokrat uvrstila Primož Kačič in Aljaž Černigoj (MG ZR 105).

Zadnji rally sezone bo čez dober mesec dni v Idriji.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here