Legendarna gorska dirka Pikes Peak je eno najstarejših (še) redno prirejanih avtomobilskih tekmovanj na svetu. Dirka poteka v Skalnem gorovju že od leta 1916 in je v minulem več kot stoletju doživela vrsto sprememb, a ostaja eden največjih izzivov v avtomobilskem športu.

Ta (visoko)gorska dirka, imenovana tudi »dirka k oblakom« (the race to the clouds), poteka na 19,93 kilometra dolgi stezi s 156 ovinki, startom na nadmorski višini 2.865 metrov in za približno 1.440 metrov višjim ciljem. Gre za veliko preizkušnjo tako dirkalnikov kot voznikov in njihovih živcev. Sprememba zračnega tlaka med celotnim vzponom znatno vpliva na moč motorjev, vozniki pa morajo obvladati izrazito prašno cestišče, zelo spremenljive vremenske razmere, spremembe osončenosti, nepregledne ovinke in grozeče prepade.

Ekipi Alpine in Signatech se bosta v nedeljo 25. junija 2023 vzpona na Pikes Peak lotili z Alpine A110 GT4 Evo. Ta je s specialnimi aerodinamičnimi dodatki, ki jo še bolj tiščijo k tlom, in drugimi natančnimi prilagoditvami ukrojena po zahtevah tega vzpona.

V sodelovanju s konstruktorskim oddelkom Alpine so se inženirji in tehniki ekipe Signatech pri prilagajanju avtomobila na opisane izzive osredotočili na aerodinamiko in motor. Ekipa se je prijavila v razred Time Attack 1. Tako bo A110 GT4 Evo ohranila pogon na dve kolesi ob tekmecih, ki bodo nastopali z bolj posebnimi prototipi in raznolikimi zasnovami kot v razredu Unlimited

Alpine se bo v svojem prvem nastopu v dirki na Pikes Peak zanašala na izkušnje Raphaëla Astierja. Ta Francoz, ki je z Alpine A110 Rally lansko leto zmagal v pokalu FIA R-GT v reliju, ima za seboj štiri nastope v gorski dirki na Pikes Peak. V svojem tretjem nastopu je dosegel rekord v svojem razredu – tudi takrat v Time Attack 1 – s časom 9 m 23,721 s. Moštvo Alpine se bo soočilo s še osmimi znamkami, ki bodo nastopile v razredu Time Attack.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here