Lewis Hamilton pridobil več kot 20 sekund v zadnjih 20 krogih in s tem prišel do osme zmage v sezoni.

Je to mogoče? Verstappen prvič do pole positiona

Kvalifikacije so se začele z vrtenjem Leclerca v zadnjem ovinku. Kar dobro je zadel ograjo, a so mehaniki Ferrarija popravili, da je lahko nadaljeval.

Končno pa je Max Verstappen prekinil svoj niz brez najboljših štartnih položajev in za slabi dve stotinki premagal Bottasa.

  1. Max Verstappen / 1:14,572
  2. Valtteri Bottas / +0,018
  3. Lewis Hamilton / +0,197

Vrhunci kvalifikacij (6:57)

Bottasova dirka uničena že v prvem krogu

Nizozemec je zadržal svoj položaj, Bottas poleg njega pa bolj težko. Najprej se je zdelo, da je del sprednjega krilca izgubil v kontaktu z moštvenim kolegom, a je bil za to krivec Charles Leclerc.

Bottas je hitro začel izgubljati sekunde, nato pa se je ekipa odločila za zamenjavo krilca.

Kje je Ferrari?

Verstappen in Hamilton sta se hitro oddaljila od Leclerca in Vettla, ki zgleda nista mogla držati hitrega tempa vodilnih.

Razlika na vrhu se ni spreminjala, ves čas je bila okoli dveh sekund do prvega postanka.

Moramo pa omeniti še odlično bitko med dirkačema Tora Rossa, Kvyata in Albona.

“Box box box”

V 25. krogu je bil Red Bull prvi, ki je reagiral. Vodilnemu Nizozemcu so nataknili trde gume s 45-imi krogi do konca. Čeprav je Hamilton pritiskal, je izgubil kar nekaj sekund do 32. kroga, ko je tudi on prišel v bokse.

A Britanec ni potreboval dolgo, da je ujel Verstappna. A poudarek je na besedi ‘ujel’. Poskušal ga je prehiteti, a mu to ni uspelo.

Nato pa v 48. krogu ključni moment. Mercedes se je odločil, da bodo Hamiltonu še enkrat zamenjali gume. Do konca ni bilo veliko časa, Hamilton pa bi moral vsak krog pridobiti sekundo.

Sprva je kazalo, da mu to ne bo uspelo, a kar naenkrat je prišel trenutek. “Gume so mrtve!” je dirkač Red Bulla sporočil prek radia. Lewis je s petimi krogi do konca le ujel Nizozemca in ga z lahkoto prehitel.

Zmaga #81

S to zmago Lewis Hamilton potrebuje samo še 10 zmag, da doseže izjemnih 91 zmag Michaela Schumacherja.

Hamilton: “Hvaležen sem za ta dan in za mojo ekipo, ki verjame vame in podira meje – skupaj smo že 7 let in vsakič se počutim, kot da zmagam prvič.”

F1 je tako vstopila v še kako zaslužene počitnice, a dogajanja drugod seveda ne bo manjkalo. Naslednja dirka je na sporedu 1. septembra v Belgiji.

Rezultati dirke. (Vir: F1)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here