Ekipa Toyote je suvereno začela WRC sezono 2023. Francoz Sébastien Ogier je dosegel rekordno deveto zmago na reliju Monte Carlo.

Letošnji reli je večinoma potekal v suhem vremenu, zato je zmogljivost dirkalnikov prišla še toliko bolj do izraza. Ogier je začel izjemno in si s petimi zaporednimi etapnimi zmagami do petka opoldne že zagotovil pol minute prednosti.

Toyota je bila najhitrejša v prvih 11 etapah sezone, njen niz se je končal šele v soboto popoldan. Ogier je zadnji dan relija začel s 16 sekundami prednosti pred Rovanpero. V nedeljo je nadaljeval z osmo in deveto etapno zmago in reli končal s prednostjo 18,8 sekunde.

To je Ogierjeva 56. zmaga na relijih serije WRC in prva za njegovega sovoznika Vincenta Landaisa. To je bila šele druga preizkušnja, v kateri je Ogier vozil z obetavnim francoskim navigatorjem. Toyota je reli Monte Carlo osvojila s petimi različnimi avtomobili. Yaris je tokrat slavil na 16 izmed 18 etap relija. 

Jari-Matti Latvala (vodja ekipe): “Navdušeni smo nad doseženim rezultatom. To je odličen začetek sezone. Letos smo pričakovali hudo konkurenco in nismo bili prepričani, kako bo potekala prva dirka. Vendar se je ves trud poplačal. Ko sem prišel v Monte Carlo, sem vedel, da je Sébastien zelo motiviran, potem ko je bil lansko leto tako blizu zmagi. Njegovo neizmerno željo ste lahko videli v njegovih očeh že od začetka v četrtek zvečer in po tem je odpeljal popolno dirko. Hkrati sem zelo vesel, da so tudi Kalle, Elfyn in Takamoto zelo motivirani. Kalle je dosegel svoje prve stopničke v Monte Carlu in prepričan sem, da bo naslednje leto pripravljen za zmago. Vidimo, da avtomobil deluje zelo dobro, vendar se zavedamo, da moramo nadaljevati z delom.”

Sébastien Ogier: “Bil je popoln vikend. Ta reli mi veliko pomeni in zmaga tukaj je vedno nekaj posebnega. Mislim, da sem lahko ponosen nase in na svojo ekipo. To je neverjeten začetek sezone. Veseli me, da je tudi Kalle nastopil odlično. Zadnji dan sem bil precej živčen. Vedel sem, da grem lahko še hitreje, a hkrati nisem želel tvegati. Vesel sem tudi za Vincenta. To je njegova prva zmaga na reliju serije WRC in zelo si jo zasluži. V najinem šele drugem skupnem nastopu je opravil popolno delo na moji desni strani.”

RELI MONTE CARLO 2023, KONČNI VRSTNI RED:

1. Sébastien Ogier / Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
2. Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
3. Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)
4. Elfyn Evans / Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
5. Ott Tänak / Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID)
6. Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)
7. Dani Sordo / Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)
8. Esapekka Lappi / Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID)
9. Nikolay Gryazin / Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2)
10. Yohan Rossel / Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) 

Kaj sledi?

Reli po Švedski (9. do 12. februar) je edina povsem zimska preizkušnja v sezoni 2023. Dirka poteka po snegu in ledu, zato so dirkalniki opremljeni s posebnimi pnevmatikami s kovinskimi čepki, ki v zahtevnih in nepredvidljivih razmerah zagotavljajo oprijem.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here