WRC se je po 20 letih vrnil v Kenijo, ki velja za eno izmed najbolj atraktivnih reli destinacij na svetu. Na šesti dirki letošnje sezone sta Ogier in Ingrassia dosegla že četrto zmago in na ta način še povečala svojo prednost v skupnem seštevku prvenstva. Ekipni uspeh je z drugim mestom dopolnil Takamoto Katsuta, ki se je sploh prvič v svoji karieri uvrstil na oder za zmagovalce relija serije WRC.

Kenijski reli ima sloves enega izmed najzahtevnejših prizorišč v koledarju FIA WRC. To nenazadnje potrjujejo tudi mnoge težave, s katerimi so se soočale številne ekipe. Ogier je bil prvi dan šele na sedmem mestu z več kot dvema minutama zaostanka. A v naslednjih dneh so se karte povsem premešale.

Nedeljo, ki je postregla s petimi razmeroma kratkimi, a izjemno zahtevnimi hitrostnimi preizkušnjami, je začel na tretjem mestu. Že na začetku se je soočil s težavami, zaradi katerih je vodstvo prevzel njegov ekipni kolega Katsuta.

Pred zadnjima dvema hitrostnima preizkušnjama sta bili obe Toyoti povsem izenačeni in sta se takorekoč do ciljne črte borili za končno zmago. To je bila skupno deveta zmaga Toyote v zgodovini relija Safari v Keniji.

Ogier se je dobro odrezal tudi na t.i. “power stage”, na katerem je osvojil dodatni dve bonus točki. V skupnem seštevku prvenstva ima sedaj 34 točk prednosti pred ekipnim kolegom Elfynom Evansom, ki zaseda drugo mesto.

Sébastien Ogier: “Zmaga na reliju Safari me navdaja s fantastičnimi občutki. Nisem si mislil, da je po petkovih težavah to sploh še mogoče. Toda vedno dam vse od sebe in se borim do konca. Vedeli smo, da je Safari reli, na katerem se lahko zgodi marsikaj. In točno to se je tudi zgodilo. Zadnji dan sva imela res dober tempo in avto je bil neverjeten. To je velik korak v boju za obe prvenstvi. Prav tako želim čestitati Taki, ki je dosegel neverjeten rezultat: na koncu ga ni bilo tako lahko ujeti.”

SAFARI RALLY KENYA, REZULTATI

1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) 3 ure, 18 min, 11 sek
2. Takamoto Katsuta/Dan Barritt (Toyota Yaris WRC) +21,8 sek
3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +1 min, 9,5 sek
4. Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul (Ford Fiesta WRC) +1 min, 44,7 sek
5. Gus Greensmith/Chris Patterson (Ford Fiesta WRC) +1 min, 54,6 sek
6. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +10 min, 53,4 sek
7. Onkar Rai/Drew Sturrock (Volkswagen Polo GTI R5) +29 min, 26,4 sek
8. Karan Patel/Tauseef Khan (Ford Fiesta R5) +33 min, 30,4 sek
9. Carl Tundo/Tim Jessop (Volkswagen Polo GTI R5) +36 min, 40,7 sek
10. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +49 min, 22,7 sek

Kaj sledi? 

Med 15. in 18. julijem 2021 bo na sporedu reli po Estoniji. Tam dirkače čakajo hitre makadamske ceste s številnimi skoki in tehnično zahtevnimi odseki.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here