Minuli konec tedna je bila na stezi La Conca na jugu Italije na sporedu druga dirka letošnje sezone prvenstva WSK Supermasters v kartingu, na kateri je nastopil tudi Mark Kastelic. Mladi dirkač iz Ivančne Gorice se je dirko končal na 29. mestu med 62 prijavljenimi vozniki v razredu OKJ.

Dirkače so pričakali težki pogoji na stezi, ki jo je organizator na novo preplastil, a je bila steza izven idealne linije izredno blatna in spolzka, zato je vsaka napaka pomenila precejšnjo izgubo časa. A Kastelic, ki nastopa za ekipo DPK pod okriljem dirkača formule 1 Fernanda Alonsa, je vseeno dobro opravil svoje delo.

Izboljševal se je iz vožnje v vožnjo in v polfinalu B zasedel 11. mesto. To ga je pripeljalo v finalno vožnjo, v katero se lahko kvalificira le 34 nastopajočih. »Bilo je zelo zahtevno, idealna linija je imel veliko oprijema, le dobrih deset ali 20 centimetrov izven nje pa je bilo zelo spolzko. Zato morajo biti dirkači vsakič, ko zapeljejo na stezo, zelo previdni,« je pred finalno vožnjo povedal Markov trener Felice Tiene, tudi sam nekdanji prvak v kartingu.

Poleg tega je steza La Conca znana tudi kot zelo zahtevna do samih dirkačev zaradi velikih obremenitev in te je izkusil tudi Mark. Zaradi veliko oprijema in nenehnega »skakanja« preko robnikov je močno trpela njegova hrbtenica. Bolečine so bile zelo hude, a je Mark vztrajal. Stisnil je zobe in pokazal, da je kljub svojim letom, še kako zagrizen borec. Mark je namreč med najmlajšimi in tudi najlažjimi dirkači v tem razredu. Tehta 37 kilogramov, zato morajo na njegov kart namestiti za 24 kg dodatnih uteži.

Finalno dirko je začel na 21. mestu, a je že v prvem krogu od zadaj vanj trčil eden od tekmecev in ga potisnil na zadnje mesto. Z dobro vožnjo in zelo drznimi prehitevanji je na koncu uspel nadoknaditi nekaj mest in je v cilj pripeljal kot 21. Z dobro vožnjo v predfinalu je Mark tako osvojil prve točke v sezoni 2021 v prvenstvu Supermasters.

»Vedeli smo, da je Mark dovolj hiter za finale. To nam je na koncu uspelo doseči in s tem smo dosegli zadani cilj. Veseli nas predvsem njegova hitrost. Izredno hitro nabira izkušnje. Pomembno je, da je bil iz vožnje v vožnjo hitrejši. Bolečine v hrbtenici so mu seveda nekoliko omejevale možnosti, a ne glede na vse je bil to dober konec tedna,« je misli strnil Felice Tiene.

Mark je bil po koncu dirke zadovoljen: »Cilj je bil dosežen. Škoda zaradi tistega trčenja v prvem krogu, saj sem tako dirko dejansko nadaljeval kot zadnji. A sem tekmece ujel in jih tudi uspel prehitevati. Bolečine v hrbtenici so bile hude. Vsakič ko pri »sekanju« te šikane pristaneš na asfaltu, te močno zaboli. A sem moral odmisliti vse skupaj in izplačalo se je.«

Zdaj bo Mark z ekipo testiral na stezi v Sarnu v bližini Neaplja, kjer bo 28. marca nova preizkušnja – tretja dirka letošnjega prvenstva WSK Supermasters. Mark pravi, da mu steza ustreza, in da ni tako zahtevna do dirkačeve hrbtenice kot La Conca. »Kakšen dan bom malo počival da bolečina mine, potem pa začenjamo s polnim programom testiranj in pripravo na naslednjo dirko,« še dodaja hitri Slovenec.

Iztok Franko
Iztok je vstopil v svet avtomobilističnega novinarstva leta 2005. V svoji karieri je sodeloval z nekaterimi največjimi slovenskimi avtomobilističnimi mediji ter vodil odnose z javnostmi mnogih mednarodnih avtomobilističnih prireditev. Leta 2016 je bil član žirije prestižnega izbora avta leta v Omanu. Trenutno deluje kot konzultant na področju vodenja in izvrševanja marketinga v MSP.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here