Trenutno je v Evropi več kot milijon električnih vozil in do leta 2040 bodo električna vozila po vsem svetu predvidoma predstavljala večino prodaje vseh novih vozil in tretjino vseh voznih parkov.

Številnim posameznikom in podjetjem se glede zamenjave klasično gnanega vozila z električnim zastavljajo vprašanja in skrbi, da polnilne postaje ne bodo na voljo, ko jih bodo potrebovali.

Pri Fordu so predstavili koncept, ki tovrstno zaskrbljenost pomaga pomiriti z uporabo analize velikih količin podatkov, s katero bi ugotovili najkoristnejše točke, kjer bi postavili nove točke za hitro polnjenje.

Razvili so algoritem, ki temelji na več kot milijon prevoženih kilometrih. Podatki, ki so jih pri tem zbirali, vključujejo tudi mesta, kjer so se vozila dejansko ustavila, na tej osnovi pa bi lahko določili točke polnilnih postaj.

Ford je 160 povezanih dostavnih vozil opremil s preprosto priključno napravo za beleženje podatkov o vožnjah. S soglasjem sodelujočih so tako med več kot 15.000 dnevi uporabe vozil pridobili več kot 500 milijonov podatkovnih točk.

Na osnovi teh podatkov, zbranih v osmih mesecih so uspeli ugotoviti, kje morajo biti postavljene polnilnice. Čeprav v poskus niso bila vključena električna vozila, je bilo možno prepoznati uporabo in predvideti njihovo možnost za dostop do točk za polnjenje prav tako, kot bi bila električna.

Preizkus z voznim parkom v Londonu

Z drugim, a povezanim preizkusom z voznim parkom v Londonu, v katerega je vključenih 20 priključnih hibridnih električnih dostavnih vozil Transit Custom (PHEV), je Ford ugotovil, da vozni parki v izključno električnem načinu delujejo 35 odstotkov časa, ko so na cesti, kar se poveča na 45 odstotkov na širšem območju Londona in 68 odstotkov v središču Londona.

Kljub temu pa med preizkusom – z 80.000 prevoženimi kilometri voznega parka PHEV – niso spremljali uporabe javnih polnilnic. Vozila so namesto tega polnili v skladiščih ali doma. Poleg tega so v povprečju vozila začela dan s samo 45-odstotno napolnjenostjo, kar samo še poudari dodano vrednost polnilnic na poti. Odkrili so tudi, da so se upravitelji sčasoma naučili vse bolj učinkovito polniti vozila in to predvsem v skladiščih.

Prejšnji teden so pri Fordu predstavili obsežno paleto novih vozil pod novim skupnim praporom Ford Hybrid. V celoviti paleti modelov, ki so jo napovedali v Amsterdamu, bo 16 elektrificiranih vozil – od majhnih družinskih avtomobilov do športnih terencev in kombijev za prevoz oseb – vključno s športnim terencem, ki ga je navdihnil Mustang, in prihajajočim povsem električnim dostavnikom Transit.

Prihodnja povsem električna vozila bodo imela podporo konzorcija IONITY, ki se je zavezal h gradnji 400 polnilnih postaj na ključnih Evropskih lokacijah do leta 2020.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here