Avtorja fotografij: Luka Gregorič in Miha Fabijan

Skušam umiriti psiho, a srčnožilni in živčni sistem mi govorita, da to ne bo običajna izkušnja. Oči so uprte v metre asfalta, ki ločijo en rob cestišča od drugega. Roke so potne, kolena pa se šibijo. Čas je za hojo po robu. Po robu svojih sposobnosti in sposobnosti tehnologije na tako skrajnem limitu, da ta predstavlja vrhunski preizkus za še tako veščega voznika. Čas je za adrenalinsko eksplozijo, ki se začne s pritiskom na rdeči gumb.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Vse se začne s pritiskom na rdeči gumb, ki je, tako kot smo tega navajeni pri prestižni sestrski znamki Ferrari, nameščen na volanski obroč.

V trenutku, ko pišem to kapljico v morje prispevkov o najnovejši štiriperesni deteljici, se moje navdušenje še ni popolnoma poleglo. Še vedno mi v ušesih odzvanja gromek trušč iz štirih izpušnih cevi, ki plaši okolico in dviga kocine. Tako kot jih tudi nori pospeški, ki obenem od voznika zahtevajopopolno koncentracijo, saj je že najmanjša nepozornost lahko usodna.

Ne, ves hype okoli nove Giulie Quadrifoglio v slovenski in svetovni javnosti ni bil pretiran. Dovolite mi, da še enkrat zapišem: “Končno spet prava Alfa!”

Alfa Romeo je ena izmed znamk, za ime katere bi privrženci zastavili lastno mamo, za njihove produkte pa lastno ledvico. In da bi človek razumel na prvi pogled tako neracionalno razmišljanje, se moramo za začetek ozreti v zgodovino 

Alfa Romeo V6 TI DTM

Alfa Romeo V6 TI je ena izmed zadnjih legendarnih dirkalnih Alf. Uspešna je bila v prvenstvu DTM. (Foto: Alfa Romeo)

Alfa Romeo si je sloves, ki ga danes uživa pri svojih privržencih, nabrala z udejstvovanjem v številnih serijah avtošporta. Tekmovali so v “open wheel” serijah (tudi Formuli 1), na dirkah turnih avtomobilov in relijih. Z uspehi si je italijanska znamka priborila športni imidž, ki se je kaj kmalu prenesel tudi na avtomobile za vsakdanjo uporabo.

Leta 1923 je Ugo Sivocci z dirkalnikom Alfa Romeo RL zmagal na legendarni dirki Targa Florio na Siciliji. Do uspeha na zahtevni vztrajnostni preizkušnji na goratem področju tega italijanskega otoka mu je “pomagala” tudi štiriperesna deteljica, ki jo je, da bi sreča bila na njegovi strani, naslikal na bok svojega dirkalnika. Od tedaj je štiriperesna deteljica zaščitni znak Alfinih dirkalnikov in športnih modelov.

Svoje znanje pridobljeno na zahtevnih dirkah širom sveta je Alfa Romeo implementirala tudi v svoja vozila za cestno uporabo. Skozi zgodovino so se rojevali preštevilni briljantni primerki z legendarnimi oznakami, kot so 8C, P3, Stradale, Tubolare Zagato, 6C, Duetto in Disco Volante. Alfa pa je v preteklih desetletjih znala pripraviti tudi odlične primerke limuzin. Začeli so z modelom 1900 Berlina, nadaljevali z Giulio, Giulietto, Alfetto, dokler niso zavili k številkam 75, 155, 164, 156 in 166. Vse te modele, še posebej njihove športne izvedenke, je krasil športni duh, ali rečeno po Alfino – “športno srce”. Zadnji model, ki je še danes zelo priljubljen tudi med slovenskimi Alfisti, je Alfa Romeo 159.

Alfa Romeo Giulia

Prva generacija Giulie je danes zelo zanimiv oldtimer – priljubljen je tudi v dirkalnih izvedbah

A proizvodnja modela 159 se je začela pred trinajstimi leti, oz. celo večnostjo. Ob vsem nakopičenem nezadovoljstvu fanov in slabih prodajnih številkah je Fiat stvari ponovno želel postaviti na svoje mesto ter pompozno obudil Giulio. Kot kaže, so Italijani zadeli v polno. Na cesto se lahko zapeljete z dizelskim primerkom, pa vseeno ne boste mogli prešteti vseh zavistnih in poželjivih pogledov.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Značka s štiriperesno deteljico priča, za kakšen primerek Alfe Romea gre.

To, kar smo najtežje čakali ljubitelji vozil znamke Alfa Romeo, je seveda nova Giulia, ki jo na boku, tako kot dirkalnik Uga Sivoccija leta 1923 na Siciliji, krasi štiriperesna deteljica. Že sam pogled na ta legendaren simbol naježi kocine, saj daje vedeti, da je čas za zlitje prvinskega nagona po divjem s pravo italijansko avtomobilsko romantiko.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Zlitje prvinskega nagona po divjem in čisto italijansko avtomobilsko romantiko.

2,9-litrski (v osnovi Ferrarijev) motor. Dve turbo puhali. Vrtoglavih 510 konjskih moči. 3,9 sekunde do 100 in končna hitrost prek 300 kilometrov na uro – vse “naj” v segmentu. Pogon na zadnji kolesni par, vektorsko razporejanje navora, karbonski pokrov motorja, karbonska streha, delno ravno dno, masiven difuzor, štiri izpušne cevi, karbonske zavore. Ti elementi kot del Giulie QV potolčejo vso nemško konkurenco – tudi na njim domačem Nürburgringu.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

V6 “biturbo” motor je izjemen. Z neuravnoteženo ročično gredjo in valji razporejenimi pod kotom 90 stopinj povzroča nekoliko bolj občutne tresljaje, ko je avtomobil na mestu, a to poskrbi le še za nekoliko dodatnega vznemirjenja.

Po porabi goriva se pri tovrstnem avtomobilu seveda ne sprašuje, pa četudi prekršite to pravilo, vam ne znam točno odgovoriti. Moj odnos z Giulio Quadrifoglio je večinoma temeljil na dialogu “Kako pa to? A si ponovno žejna? – Seveda, mogoče bi bilo kaj boljše, če bi prestavil iz načina Race. – Ah, pozabi. Ni problema, bomo takoj uredili!”.

Alfa Romeo Giulia

Strahospoštovanje do takšnega vozila je povsem na mestu.

Stoično prenesem nov obisk bencinske črpalke. Natočim “stotko” in gremo dalje. Rdeči gumb, Race mode in pohodim plin – natančno eno osmino “plina” – če bi je kaj več, bi moj start rezultiral v pometanju z zadkom, kot v kakšnem japonskem drift posnetku. Vsakič znova, ko sem sedel v Giulio, mi je ta zašibila kolena. Na to gledam z določeno mero ponosa, saj je strahospoštovanje edini zdrav temelj odnosa, ki ga lahko voznik goji s tako vrhunskim strojem, kot je Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio.

Giulio Quadrifoglio lahko vozimo v štirih različnih načinih, ki prilagajajo odzivnost stopalke za plin, odzivnost (trdoto) podvozja, delovanje elektronike in zvok. Gredo takole: “A – kot Advanced Efficiency (o katerem, žal, nimam pojma), N – kot … Natural? (uf, tudi o tem me boste zaman spraševali) in D – kot Dynamic (da, tega poznam!). Ta način vozniku dopusti največ svobode pri športni vožnji, a še vedno budno pazi nanj in ne dovoljuje nekontroliranih zdrsov zadka. Avto v načinu Dynamic postane tudi glasnejši, saj se izpuh pri bolj agresivnem pritisku na plin popolnoma odpre …

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Način Race bi lahko mirne vesti poimenovali tudi način Rodeo – noro!

Ko prestavimo v četrti način – Race, pa se odpre nov svet. Zanašanja na elektroniko je konec in le najbolj izkušeni (pa tudi drzni) vozniki lahko, četudi so pogoji na cesti optimalni, krotijo tedaj neukročeno zver. Že pri stanju na mestu iz izpuha prihaja glasno brbotanje, saj so lopute tokrat popolnoma odprte. Ko voznik pohodi plin se prične pravi rodeo, ki zahteva prefinjenost voznikovih gibov, mirnost in 120-odstotno pozornost. Ker sem sam Giulio preizkusil ravno na prelomu novega leta, sem imel za tovrstne preizkušnje še zahtevnejše pogoje. Če je cesta še nekoliko spolzka, uporabo načina Race toplo odsvetujem, saj občutek, ko v 4. ali 5. prestavi avtomobilu nepričakovano odnese zadek, ni ravno prijeten. A Giulia QV je odlično in na splošno relativno preprosto vodljiv avto.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

V načinu Race Giulia veselo opleta s svojim zadkom, zato obvladovanje vozila v tem načinu seveda zahteva veliko mero preudarnosti. Tega seveda niste slišali od mene, a bojda ni ovinka, ki ga z Giulio ne bi mogli odpeljati malo “počez”.

Tudi samodejni osemstopenjski ZF-ov menjalnik si zasluži le izbrane besede. Že tako odličen občutek pri upravljanju s fantastično oblikovanim volanskim obročem dopolnjujeta še kovinski ročici za volanom, s katerima ročno prestavljamo. Slednji sta vedno tam, kjer si voznik želi. Četudi sta fiksni (ne obračata se z volanom), sta zaradi svoje velikosti in optimalne oblike odlično dostopni tudi, ko volan “motamo” bolj intenzivno. Sam sem med testom štiriperesne deteljice kar malo pozabil na obstoj samodejnega prestavljanja, predvsem zaradi dejstva, da ob slehernem prestavljanju iz izpuha prav lepo poči. Res zabavna zadeva, vam rečem. No, mogoče malo manj za sosede v moji ulici, za katerimi je bilo nekaj napornih dni. Zato se jim še enkrat opravičujem. Še dobro, da je bilo tiste praznične dni pokanje dovoljeno …

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

V notranjosti ni brutalnosti, pač pa Giulia voznika zelo toplo sprejme.

Občutek za volanom Giulie je odličen tako pri športni kot vsakdanji vožnji. Zahvaljujoč prilagodljivemu podvozju, je lahko avtomobil uporaben v različnih razmerah. Prednja sedeža kljub svoji školjkasti obliki nudita dovolj prostora za udobno sedenje, najboljše od vsega pa je, da sta na zadnji strani karbonska. Tudi potnika na zadnjih sedežih se bosta peljala zelo udobno, pa čeprav bo z njunega čela ob stisnjenih zobeh včasih spolzela kakšna kapljica potu. Zabavna tehnologija je popolnoma na ravni avtomobilov, ki služijo poslovni uporabi – pravzaprav je na to stran naravnana precej bolj, kot pa na stran track-day specialk.

Pred časom sem imel možnost preizkusiti tudi Giulio QV z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, ki se za moj okus ne obnese najbolje. Investicija v samodejni menjalnik se mi zdi popolnoma na mestu, saj z njim opremljen avtomobil nudi precej več zabave in vznemirjenja. Pa tudi veliko lažje ga je upravljati. Ne predstavljam si, da bi moral pri krotenju 510-konjske zveri z eno roko konstantno posegati nekam proti sredinski konzoli.

O samem izgledu Giulie je škoda izgubljati besede. Že dejstvo, da pri vožnji po mestu mimoidoči s pločnika fotografirajo avtomobil, pove dovolj. Privlačna je prav vsaka njena oblina. In to že pri običajni Giulii. Pri izvedbi QV svoje dodajo še športni dodatki, predvsem še bolj agresivna prednja maska ter masiven difuzor. Kot sem zapisal že pri testu različice z dizelskim motorjem – fotografiranje Alfe Romea Giulie je čisti užitek.

Alfa Romeo Giulia QV

Lepotica in zver v enem.

Mirne vesti lahko zatrdim, da Giulia QV postavlja nova merila v svojem razredu. In k temu ne botrujejo le emocije, katere Giulia zlahka izvabi iz voznika. Resnično sem vesel, da se je ta avto zgodil, saj je avtomobilskemu trgu ponudil zelo obsežno popestritev, številnim Alfistom pa nov objekt, o katerem bodo še dolgo sanjali. Tako kot bom sam še dolgo podoživljal tedensko druženje z Giulio, ki mi je s svojo lepoto in zverinskostjo zašibila kolena. Gre za lepotico in zver v enem, gre za dizajnerski in tehnološki presežek. Upam, da še kdaj. So long, Giulia.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here