Ko govorimo o električni mobilnosti, pogosto pomembno temo predstavljata doseg in učinkovitost vozil. Pri proizvajalcu iz Stuttgarta so se tega vprašanja lotili z demonstracijo prek novega koncepta Vision EQXX.

Z optimizacijo električnega pogonskega sklopa in aerodinamike, je Mercedesu uspelo ustvariti vozilo, ki bi naj z enim polnjenem prevozilo več kot tisoč kilometrov.

Inženirji niso uspeli povečati dosega le s povečanjem baterije, temveč so se osredotočili na samo učinkovitost delovanja pri premagovanju večjih razdalj – z manj so želeli doseči več.

Koncept poganja 900-voltni baterijski paket z energijsko kapaciteto okrog 100 kWh. Podobno kapaciteto ima tudi baterijski sklop pri modelu EQS, le da so baterije pri novem konceptu za 30 odstotkov lažje (495 kg) in za polovico manjše.

Elektromotor ima največjo moč 150 kW (201 KM), kar v primerjavi z večino današnjih električnih vozil ni noben presežek, a tudi ta je povsem prilagojen čim večjemu dosegu.

Za zmanjšanje skupne mase vozila so strokovnjaki skrbno izbirali materiale. Aerodinamična platišča so tako izdelana iz magnezija, zavorni diski iz aluminija, karoserijo pa sestavljajo plastični deli, ki so ojačani z ogljikovimi vlakni.

V streho avtomobila so skrili 117 solarnih panelov, ki bi naj po besedah proizvajalca v idealnih pogojih doprinesli dodatnih 25 kilometrov dosega na dan. Masa vozila s tovrstnimi rešitvami znaša približno 1.750 kilogramov, poraba pa naj ne bi presegla 10 kWh/100 km. Zasluge za to številko gredo tudi nizkemu količniku zračnega upora (0,17). Za primerjavo – Mercedes EQS (najbolj aerodinamičen serijski avto na svetu) ima količnik zračnega upora 0,20.

Notranjost se nekoliko odmika od konvencionalnega videza in prinaša nekaj zanimivih elementov. Takoj opazimo širok enodelni zaslon, ki se razteza čez celotno širino armaturne plošče. Kabino večinsko sestavljajo trajnostno pridobljeni materiali, sicer pa je minimalistična in elegantna.

Kljub temu, da koncept Vision EQXX v točno taki obliki seveda ne bo dočakal serijske proizvodnje, je Mercedes-Benz z njim pokazal smernice za prihodnost, posamezne komponente pa bomo v prihodnjih letih zagotovo srečali tudi v serijskih modelih.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here