DeLorean Alpha5 je naslednik legendarnega modela DMC-12. Če vam to ime ne pove veliko, se boste zagotovo spomnili za kateri avtomobil gre, če povemo, da ste ga videli v filmski klasiki Nazaj v prihodnost (ang. Back to the Future), katere prvi del je izšel leta 1985. Film je leta 1989 in 1990 dobil nadaljevanja, v priljubljeni trilogiji pa nastopa za tiste čase futurističen DeLorean v vlogi časovnega stroja.

DMC-12 iz filma Nazaj v prihodnost (ang. Back to the Future)

Kljub temu, da v osnovi DMC-12 predvsem zaradi cene, nizke zmogljivosti (premogel je le 132 konjskih moči) in hib, ki jih je povzročala posebna oblika ni bil prodajna uspešnica, se je mnogim vtisnil v spomin prav zaradi pojavnosti v filmu in danes velja za avtomobilsko klasiko. Zdaj dobiva novodobno električno različico, ki bo vsaj v smislu unikatnosti skušala iti po stopnjah predhodnika, čeprav si oblikovno z njim ni tako zelo blizu.

Alpha5 je štirisedežni električni športnik, ki so ga oblikovali pri Italdesignu in se izvirniku poklanja z dvižnimi »Gullwing« vrati. Po velikosti je primerljiv s Porschejevim modelom Taycan. Oblika je sicer od predhodnika bolj zaobljena, linije pa so ostrejše in moderne. Športni slog poleg dinamične oblike nakazujejo ostra svetila, odbijači, difuzor in rešetka na zadnjem steklu.

Alpha5 e štirisedežni športnik, ki s silhueto posnema predhodnika.

Kabina je moderno-minimalistična. Dostop do štirih posameznih sedežev je zaradi dvižnih vrat preprost, predhodniku pa se kabina poklanja s podobno zasnovo volanskega obroča in sorazmerno visokim sredinskim grebenom, na katerem najdemo celo fizične gumbe za nastavitev ventilacije.

Pri proizvajalcu še zaenkrat ne razkrivajo podrobnosti v zvezi z električnim pogonskim sklopom, obljubljajo pa baterijo kapacitete vsaj 100 kWh, s katero bi Alpha5 z enim polnjenjem prevozil več kot 480 kilometrov. K ugodni porabi bo pripomogel nizek koeficient zračnega upora (0,23). Novinec bo do stotice pospešil v 2,99 sekunde, končna hitrost pa bi naj znašala približno 250 km/h.

Kljub sedežu proizvajalca v ZDA bo proizvodnja stekla v Italiji, za začetek pa nameravajo proizvesti 88 avtomobilov, kar je še ena referenca na film. Več podatkov o novem DeLoreanu bo razkritih 18. avgusta na uradni premieri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here