Hyundai je predstavil prvi model svoje nove električne podznamke – Ioniq 5. Novinec ima na voljo dve različni kapaciteti baterije.

Hyundai pravi, da gre za 4,6 m dolgega križanca, a slednji je po obliki zelo blizu klasični kombilimuzini. Novinec je zasnovan na novi električni platformi E-GMP. Zelo zanimiv je predvsem podatek o medosni razdalji, ki meri kar tri metre, kar je primerljivo z limuzinami višjega razreda.

V prihodnosti bi ta avto mogoče polniti z močjo do 220 kilovatov, kar bi pomenilo, da bi baterijo do 80 odstotkov napolnili v manj kot 20 minutah.

Na voljo bosta dve različni bateriji, štiri različne moči motorja ter dvo- ali štirikolesni pogon. Vstopni model razpolaga z baterijo kapacitete 58 kWh in enim elektromotorjem (125 kW moči), ki je nameščen na zadnjo os.

Večja baterija ima kapaciteto 72,6 kWh in motor z močjo 160 kW. Na voljo bo tudi štirikolesno gnani Ioniq 5s, ki bo imel dodaten elektromotor na prednji osi. Skupno bosta elektromotorja razvila 225 kW moči, kar po tovarniških podatkih Ioniqa 5s do 100 km/h izstreli v 5,2 sekunde.

Pri Hyundaiju pravijo, da naj bi z enim polnjenjem model z večjo baterijo lahko prevozil blizu 500 kilometrov. Doseg bo kupec lahko nadgradil tudi s solarno streho, ki bo opcijska.

Nadgrajena bo tudi potniška kabina, kjer kraljujeta dva velika zaslona. Tu je tudi nadgrajeni projekcijski zaslon, ki podatke prikazuje na vetrobranskem steklu. Prednja sedeža lahko zložimo v popolnoma ležeč položaj.

Ioniq 5 bo v Sloveniji na voljo še v letošnjem letu, cene pa za zdaj še niso znane.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here