V družbi Elektro Ljubljana so predstavili uvedbo plačevanja storitev polnjenja električnih vozil na polnilnicah v mreži Gremo na elektriko. S 6. majem se tako končuje desetletno obdobje, v katerem so omogočali brezplačno polnjenje.

Predsednik uprave, mag. Andrej Ribič, je ob tej priložnosti povedal: »Opravili smo pionirsko delo na področju e-mobilnosti. Težko bi našli družbo, ki je toliko naredila za spodbujanje njenega razvoja. Zavedati pa se moramo, da je gradnja, vzdrževanje in uporaba polnilnic povezana z visokimi stroški, ki smo jih v desetih letih vzeli nase kot del naše odgovornosti do okolja. V tem času smo beležili skoraj 90.000 brezplačnih polnjenj.«

Uršula Krisper, vodja službe za tehnološki razvoj, je pojasnila: »Samo v letu 2018 smo za električno energijo in vzdrževanje polnilnic ter programske opreme porabili več kot 74.000 €.« Da bi lahko storitev, ki se je v tem času izjemno razširila, izboljšali ter še naprej zagotavljali odlično celostno delovanje te vsak dan večje mreže, so se odločili za uvedbo zaračunavanja polnjenja na njihovih polnilnicah.

Dr. Jurij Curk, svetovalec uprave, je predstavil način zaračunavanja: »Cenik odraža dejanske stroške posameznega polnjenja, v ceno so vključeni še fiksni stroški, povezani s polnilnico. Polnjenje bo znašalo od 0,01 do 0,09 € na minuto, glede na moč polnjenja, pristojbina pa 1 € za enkratne uporabnike in 0,50 € za predplačnike. Za lažjo predstavo: če bi polnili doma za 100 km, bi to stalo 1,5–2 €, na polnilnicah Gremo na elektriko pa po tem ceniku 2–2,5 €.«

Elektro Novinarska konferenca Stara Elektrarna

Plačevanje bo potekalo s plačilno kartico preko aplikacije Gremo na elektriko. V prvi fazi bosta na voljo dva načina, in sicer ‘Polni in plačaj’, kjer se bo obračunalo in plačalo vsako polnjenje posebej, ali način ‘Predplačnik’, kjer si bo uporabnik na svoj račun v aplikaciji naložil dobroimetje. Način plačevanja uporabnik izbere ob registraciji v sistem.

Že obstoječi uporabniki bodo dobili status predplačnika, saj je ta način bolje prilagojen rednim uporabnikom. Na račun si bodo morali naložiti dobroimetje, identificirali se bodo lahko še vedno tudi s kartico RFID. Seveda pa bodo lahko izbrali tudi način ‘Polni in plačaj’.

Navodila, kako sistem uporabljati po novem, ter splošne pogoje uporabe in cenik si lahko uporabniki ogledajo v aplikaciji. V družbi Elektro Ljubljana zagotavljajo, da bodo v prihodnosti na voljo tudi drugi načini plačevanja. Predvsem pa si bodo prizadevali, da bodo mrežo polnilnic še naprej širili in nudili kakovostne storitve. Splošni pogoji in cenik so na voljo na povezavi.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here