Ker v luči trenutnih razmer obiskovanje različnih turističnih destinacij zunaj domače regije ni dovoljeno, vam predstavljamo nekaj idej, kako preživeti popoldne v domači jugovzhodni regiji. Vsem, ki prihajate zunaj “meja”, pa svetujemo, da naše kotičke obiščete takoj, ko bo to dovoljeno in varno.

Dolenjsko najraje povezujemo z rujno rdečo kapljico, zelenimi grički, Krko – na vsaj 10 načinov in termalnimi vrelci, ki jih domačini najraje obiskujemo v hladnejšem delu leta. Idilična pokrajina, ki jo tudi sami premalo poznamo, je zanimiva tako za aktivne enodnevne goste kot večdnevne počitnikarje. Ne glede na to, v katero skupino spadate, spodnje točke dodajte na svojo “ogledno listo”.

GOLF GRAD OTOČEC in GRAD OTOČEC

Če bi radi stopili v čevlje Pierca Brosnana, Mathewa Perrya ali Rogerja Moora, se sprehodite okoli Gradu Otočec. Prav vsi trije so svoje usnjene salonarje namreč žulili na stezah okoli gradu. Če boste obuti v malce bolj udobne čevlje, priporočamo, da se skozi gozd peš odpravite do golf igrišča malce nad gradom, kjer je postavljena nova lesena podeželska hiša s katere se razprostira čudovit razgled na igrišče in okolišče hribe.

Podeželska hiša 19 – na Golf Gradu Otočec.

KETTEJEV DREVORED

Ne glede na to, v katero skupino počitnikarjev spadate, se vam po razgled na Novo mesto splača sprehoditi čez Kettejev drevored na Marofu, ki osrednji del Novega mesta povezuje z Bršljinom. Drevod iz divjih kostanjev je bil pred kratkim obnovljen, kmalu pa bo postal tudi del tematske poti, saj Marof sodi med arheološko najbogatejša haltštatska najdišča v srednji Evropi.

Pogled na Kapiteljsko cerkev Sv. Miklavža s Kettejevega drevoreda.

TRŠKA GORA IN ZIDANICA VERČEK

“Bližje Nebes še nisem bila …” je dejala gospa na zgornji fotografiji, ko je obiskala zidanico Verček na Trški gori. Priznamo, tudi nas je sama lokacija in neizmerna gostoljubnost lastnice prevzela. Trška gora je ena najbolj znamenitih slovenskih vinskih goric, verjeli ali ne, tu večinoma pridelujejo odličen cviček, na vrhu gorice pa raste tudi več kot štiristo let stara lipa, ki v prsnem obsegu meri več kot osem metrov.

Gospa Jožica vam bo vrata zidanice Verček na široko odprla in vas povabila na “pušelšank”. Tam vas čaka prava zidaniška pojedina, ki bo zadovoljila tudi najzahtevnejše okuse, čudoviti vinogradi in kozarček cvička pa bodo poskrbeli, da sprostite tudi duha.

Zidanica Verček na Trški gori.
Gospa Jožica in del “pušelšanka” z zidaniško kulinariko.

HUDIČEV TURN

Če se boste podali proti termalnim vrelcem v Dolenjskih Toplicah, se na poti za minuto ali dve ustavite še v Soteškem parku s Hudičevim turnom. Gre za renesančno zasnovan vrtni paviljon, katerega tloris ima obliko štiriperesne deteljice, zaradi česar je izjemno akustičen. V paviljonu so delno ohranjene stenske poslikave, katerih ogled je možen po predhodnem dogovoru.

Ime turna so po ljudskem izročilu izbrali domačini, o njem namreč govori zgodba, da naj bi soteški graščak vanj zapiral mlada dekleta, katerih starši niso zmogli plačevati zahtevanega davka.

Hudičev turn.

GRAD ŽUŽEMBERK

Slovenija je zagotovo dežela gradov in tudi Dolenjska po posejanosti srednjeveških trdnjav ni izjema. Žužemberski grad, ki je sicer središče Suhe krajine, vas bo popeljal več sto let v preteklost, saj naj bi bil postavljen okoli leta 1000. V svojem času je zamenjal precej grofov, med njimi so bili tudi Habsburžani in celjski grofje. V poletnih mesecih se lahko na grajskem dvorišču, nekdanji vinski kleti in trgu pred gradom za trenutek potopite v čas grofov, vitezov, knezov in baronov, saj tamkanjšnje Tustistočno društvo organizira grajske prireditve – ne pozabite pa svoje grajske oprave!

Skupaj z Razvojnim centrom Novo mesto in Visit Dolenjska, smo poleg že omenjenih obiskali še nekatere druge točke v regiji, ki jih priporočamo tudi vam. Katere, si lahko ogledate v video reportaži IZLETA PO DOLENJSKI.

Pa čudovito raziskovanje vam želimo!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here