Peugeot že od leta 2014 in še zlasti od lansiranja novih vozil 3008 in 5008 v letu 2016 sodeluje s francosko znamko Focal z namenom razvoja vgradnih sistemov Hi-Fi.

Francosko podjetje Focal s sedežem v mestu Saint-Étienne ob Loari v Franciji se ukvarja s proizvodnjo zvočnikov za domačo uporabo in multimedijske sisteme, avdio sistemov za avtomobile, zvočnikov za snemalne studie in avdiofilskih slušalk. Vsi izdelki znamke Focal so zasnovani in narejeni v Franciji.

Inženirji znamke Focal so od samega začetka vključeni v vsak nov projekt znamke Peugeot. Že od prvih arhitekturnih skic dalje so številni kriteriji odločilnega pomena za zagotovitev dobre zvočne slike seveda ob upoštevanju pogojev glede izvedljivosti, razporeditve in zmogljivosti.

Notranji dizajn vsakega modela Peugeot, ki ima vgrajeno instalacijo Focal, je deležen posebnega razvojnega postopka za opcijo Hi-Fi. Pri načrtovanju vgradnje zvočnikov ne gre zgolj za preprosto postavitev elementov v potniški prostor vozil. Vsako področje vozila se podrobno preuči: armaturna plošča, stekla, vrata ipd. Vse se vrti okoli dizajna in materialov zaradi zagotovitve večje trdnosti, odprave vibracij in optimizirane razporeditve sistema.

Pri vsakem novem projektu je celoten potniški prostor deležen posebne obdelave. Opcijska oprema Focal Hi-Fi je pravzaprav paket akustičnih izboljšav, kot so dodatna obtežitev v vratih, možnost izbire gostote tesnilnih membran, večplastna stekla, simulacije in študije obremenitve armaturne plošče, usmerjenost visokotonskih zvočnikov, stopnja odprtosti in debelina zaščitnih rešetk.

Po izbiri primernih zvočnikov morajo akustični inženirji vložiti mnogo ur v uglaševanje in prepotovati na tisoče kilometrov. Vse to z namenom, da bi čim bolje izkoristili vgrajeno instalacijo. Kakovostna izvedba prej omenjenih korakov je bistvenega pomena za elektronsko prilagoditev zvočnega ambienta, za vzpostavitev udobnega okolja in za zagotovitev kakovostnega poslušanja.

KONCEPTNA VOZILA

BISTROT DU LION

2014: prvo sodelovanje med znamkama Peugeot in Focal v sklopu zasnove konceptnega vozila je predstavljala mobilna okrepčevalnica ali “foodtruck”. Mobilna okrepčevalnica Bistrot du Lion, ki jo je zasnoval in razvil oblikovalski studio Peugeot Design Lab, je opremljena s 50 zvočniki znamke Focal: v bočna vrata je nameščenih osem srednjetonskih zvočnikov in 32 visokotonskih zvočnikov z vbočeno kupolo. Osem nizkotonskih zvočnikov, ki so razporejeni na obeh straneh mobilne okrepčevalnice, pa dodatno ojača base. Didžej ima na voljo profesionalne zvočnike Alpha 65 Focal, prek katerih lahko sprosti glasbo ob podpori vgrajenega ojačevalnika z močjo 17.400 Wattov.

PEUGEOT FRACTAL

2015: predstavljeno je bilo konceptno vozilo Fractal. Ta urbani električni kupe je predstavljal študijo voznikovega mesta Peugeot i-Cockpit, ki je zasnovan za in s pomočjo zvoka. Z odstranitvijo vseh ovir za oddajanje signalov je inženirjem uspelo izboljšati čistočo zvoka.

Fractal je pravi zvočni koncept, ki ponuja instalacijo 9.1.2, zasnovano kot vgradni večkanalni sistem. Po meri izdelan sistem zajema sedem zvočnikov iz lanenih vlaken (Flax) in štiri visokotonske zvočnike z vbočeno kupolo. Poleg tega pa ima vsako naslonjalo sedeža še integriran nizkotonski zvočnik SubPac; celoten sistem upravljajo štirje visoko kompaktni ojačevalniki Focal s skupno močjo 1600 W.

PEUGEOT INSTINCT

2017: elegantna izvedenka kupe kabriolet (shooting brake) predstavlja vizijo Peugeotovih samovozečih vozil. Voznik lahko izbira med štirimi načini vožnje, samodejnimi ali ročnimi. Vozilo postane nekakšen prizidek njegovega doma po zaslugi platforme “Artik Cloud”, ki predvideva njihove želje in ustrezno prilagaja notranji ambient. Platforma poveže avtomobil z uporabnikovo storitvijo v oblaku in z njegovimi povezanimi napravami.

Povezljivi sistem Hi-Fi Focal deluje v sozvočju z osvetlitvijo ali razporeditvijo sedežev. Voznikova neposredna okolica se spreminja skladno z njegovimi željami, odvisno od izbranega načina vožnje. Pri samodejni vožnji se volan umakne. Samodejna vožnja je ena od prihodnjih revolucij na področju mobilnosti, v sklopu katere bo avtomobil postal še bolj običajen prostor za poslušanje glasbe.

V ta namen je Focal za znamko Peugeot zasnoval instalacijo, ki zajema 11 zvočnikov z membrano Flax (naravni lan), visokotonske zvočnike z vbočeno kupolo iz aluminija/magnezija in digitalni procesor zvoka za sistem po meri. V notranjosti vozila so stalno na voljo tudi prenosne slušalke za individualno poslušanje, ki so namenjene potnikom na zadnjih sedežih.

PEUGEOT e-LEGEND

2018: Peugeot je predstavil koncept e-Legend. Peugeot in Focal sta skupaj zasnovala konceptno študijo za samodejno, električno in povezljivo vožnjo v prihodnosti. Konceptno vozilo ponuja štiri načine vožnje, od katerih sta dva samodejna, in vabi potnike, naj si vzamejo čas zase in uživajo. V potniškem prostoru iz svilnega žameta in lesa glasba preide v novo dimenzijo zahvaljujoč sistemu Hi-Fi, ki združuje visoke standarde z dvema novima funkcijama:

  • “mapping”, ki na primer omogoča pošiljanje sporočil o navigaciji izključno vozniku, medtem ko ostali potniki poslušajo glasbo,
  • “zoning”, ki omogoča popolnoma individualno izbiro vsebin, tako da se lahko čisto vsak potnik obda s svojim zvočnim “mehurčkom”.

VOZILA SERIJSKE PROIZVODNJE

PEUGEOT 3008 in 5008

2016: Peugeota 3008 in 5008 sta prva na svetu ponujala avdio sistem Focal, ki je bil za doplačilo na voljo v sklopu tovarniške vgradnje. Gre za sistem z desetimi zvočniki.

Štirim visokotonskim zvočnikom, so bili dodani še štirje nizkotonski zvočniki premera 165 mm in center zvočnik premera 80 mm. Nizke frekvence predvaja nizkotonski zvočnik premera 200 mm. Za skladno delovanje vseh sklopov skrbi 12-kanalni ojačevalnik z močjo 515 W.

PEUGEOT 508, 508 SW in novi 2008

2018 in 2019: Peugeot in Focal sta znova združila moči pri razvoju vozil 508, 508 SW in novega 2008. Izhodiščna točka tega projekta je bil seveda premijski sistem Hi-Fi z 10 zvočniki, ki se že vgrajuje v vozila 3008 in 5008, tako da ga je bilo potrebno le ustrezno prilagoditi za vgradnjo v ta nova vozila.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here