Ko so se češki znanstveniki lotili izdelave prepotrebnih respiratorjev s pomočjo 3D tiskanja, je na pomoč priskočila tudi Škoda.

Inštitut za informatiko, robotiko in kibernetiko (CIIRC) pri Češki tehnični univerzi (CTU) je razvil respirator, ki ga je mogoče izdelati s pomočjo 3D tiskanja in uporabniku zagotavlja najvišjo raven zaščite pred novim koronavirusom.

Narejen je za večkratno uporabo in je v prvi vrsti namenjen zdravnikom in drugim najbolj izpostavljenim poklicem. Ves postopek od začetka razvoja do certificiranja respiratorja in vzpostavitve proizvodnje je trajal zgolj teden dni.

Zdaj lahko pri izdelavi respiratorjev CIIRC RP95-3D sodeluje vsako podjetje, ki ima v lasti katerega od treh tipov 3D tiskalnika s tehnologijo Multi Jet Fusion. Enega izmed redkih tovrstnih 3D tiskalnikov na Češkem ima v lasti Škoda.

Najprej so izdelali pet testnih prototipov. Nato so natisnili prvo večjo serijo respiratorjev in po optimizaciji celotnega postopka lahko zdaj tiskalnik v tovarni Škode natisne sestavne dele za 60 respiratorjev naenkrat. Eno tiskanje traja 16 ur, temu pa sledi faza ohlajanja, ki traja približno enako.

Tako zdaj oddelek EGV izdela 60 setov sestavnih delov respiratorjev dnevno.  Dostavijo jih v podjetje 3Dees, kjer zbirajo posamezne komponente vseh dobaviteljev in jih sestavijo. Končane respiratorje za večkratno uporabo, ki jih je mogoče dezinficirati, njihov filter pa ostane funkcionalen teden dni, nato pošljejo ministrstvu za zdravje Republike Češke, ki skrbi za njihovo distribucijo tja, kjer so najbolj potrebni. Skupaj na dan izdelajo nekaj sto respiratorjev.

Naslednji cilj je množična proizvodnja respiratorjev, a to bo zahtevalo kalupe za injekcijsko brizganje plastike. Nekaj tednov bo trajalo, da bodo ti pripravljeni, zato je metoda 3D tiskanja trenutno najboljša izbira za hitro zagotavljanje respiratorjev vsaj za najbolj nujne potrebe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here