Podatek, da 89 % prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški, je zastrašujoč.

Glas 3. sezone vseslovenske iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah prevzemajo ženske z namenom, da zlasti moške pozovejo k odgovorni udeležbi v prometu brez alkohola.

V lanskem letu je le 1 od 22 smrtnih žrtev prometnih nesreč zaradi alkohola povzročila ženska. Dr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je problem osvetlila z v vidika razlike pitja alkohola med spoloma: »Moški pijejo več in pogosteje, razmerje med spoloma je približno 3:1 (pri mladostnikih so razlike manjše). Iz raziskav ugotavljamo, da 55 % moških vsaj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega škodo, pri ženskah pa je ta odstotek nižji in sicer 30 %.«

Z namenom dolgoročne in celoletne komunikacije so organizatorji iniciative skupaj z znanimi Slovenkami ustvarili novost, Koledar gole resnice, ki opominja na dragocenost življenja, katerega lahko prehitro ogrozijo nespametne odločitve. Odgovorni želijo, da bi bil viden predvsem na mestih, ki veljajo za “izhodišča” tovrstnih kršitev (gostilne ipd.).

Podatke iz statistike najdete na spletnem mestu www.vozim.si/heroji.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here