Osma postaja sezone svetovnega prvenstva v motokrosu je pomenila selitev voznikov na vročo Sardinijo, Slovenijo pa sta na zelo zahtevni progi z mehko mivko zastopala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v razredu MX2.

Vročina, viroza in mehka mivka

Sobotne kvalifikacije na mehki progi je Gajser končal na drugem mestu in si pripravil dobro izhodišče za izbiro štartnega položaja za nedeljski vožnji za točke svetovnega prvenstva.

“Bilo je vroče in zahtevno. Imel sem dobro hitrost in sem z opravljenim zadovoljen. Proga se nenehno spreminja in jo je potrebno dobro opazovati iz kroga v krog. Praktično ni bilo enakih linij, zato nisem tvegal povsem do konca. Prihranil pa sem tudi nekaj energije in upam, da bom nadaljeval zmagoviti niz,” je v soboto pripovedoval utrujeni Gajser, ki ga je pošteno mučila viroza in se je zato slabo počutil. V prvo vožnjo v nedeljo se je podal izvrstno. Iz prvega ovinka je pripeljal na prvem mestu in se izognil zapletom v ozadju. Zaradi padca so namreč možnost za visoko uvrstitev zapravili Maxime Renaux, Brian Bogers in Glenn Coldenhoff. Slovenskemu šampionu je sicer vztrajno sledil Jorge Prado, ki se je po izpahu rame spet vrnil v svetovno motokros karavano. Španec je napadal, vendar Gajserju ni bil kos. Z zelo visokom ritmom je Gajserja potem šele v finišu vožnje zlomil tokrat izjemni Calvin Vlaanderen, ki je v cilj pripeljal na prvem mestu, Gajser pa je ciljno črto prečkal drugi. Druge vožnje 1750 metrov zavite proge se je Gajser lotil znova zelo zavzeto. A slabo počutje in močna izčrpanost po prvi vožnji, kar je bila posledica viroze, vodilnemu v skupnem seštevku svetovnega prvenstva nista omogočala boja za zmago, temveč le boj za preživetje, kot so se med dirko slikovito izrazili v njegovem moštvu Team HRC. Za nameček je v osmem krogu po enem od skokov še padel in jasno je bilo, da ga tokrat po dolgem času ne bomo videli na zmagovalnem odru. V cilj je pripeljal na 12. mestu, skupno na dirki pa je osvojil 7. mesto. Po osmih dirkah za svetovno prvenstvo ima Gajser še vedno v rokah rdečo številko vodilnega v razredu MXGP, drugouvrščeni Maxime Renaux pa za slovenskim motošportnim asom zaostaja 79 točk.

Viroza, mehka mivka in zahtevne razmere za vožnjo pri temperaturi zraka 28 stopinj Celzija so Gajserju pobrali obilo moči in energije.

Spet smola v prvi vožnji 

Jan Pancar je s sobotnimi kvalifikacijami opravil na 14. mestu. Mehka podlaga ni njegov adut, a vseeno se je z njo in tekmeci boril do konca in ni popuščal. V nedeljsko prvo vožnjo je štartal zelo dobro, potem pa je ob izhodu iz prvega ovinka padel skupaj z Britancem Joelom Rizzijem. Z velikim zaostankom je nato vožnjo nadaljeval in si z nepopustljivostjo ter vztrajnostjo vseeno privozil štiri točke za 17. mesto, četudi se je vmes še enkrat pobiral s tal. Sicer pa je prvo mesto v prvi vožnji pripadlo Jagu Geertsu. Z drugo vožnjo je Pancar začel bolj previdno in se je srečno izognil gneči po prvem zavoju, iz katerega je pripeljal na 14. mestu. Nadaljeval je premišljeno in zelo zbrano, v finišu pa je nato dvignil ritem dirkanja, kar mu je prineslo 13. mesto v cilju druge vožnje. Zmago si je privozil Tom Vialle, ki je slavil tudi skupno zmago na dirki. Pancar je skupno na dirki zasedel 14. mesto, v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo pa je še vedno na 15. mestu.

Padec na začetku prve vožnje je Pancarju pokvaril načrte na Sardiniji. 

Deveta od skupno dvajsetih načrtovanih dirk sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo 29. maja 2022 v bližini Madrida na progi intu Xanadú – Arroyomolinos, kjer bo na sporedu Velika nagrada Španije.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Calvin Vlaanderen (NIZ), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jorge Prado (ŠPA), …

2. vožnja: 1. Calvin Vlaanderen (NIZ), 2. Glenn Coldenhoff (NIZ), 3. Jorge Prado (ŠPA), … 12. Tim Gajser (SLO), …

Skupno VN Sardinije: 1. Calvin Vlaanderen (NIZ): 50, 2. Jorge Prado (ŠPA): 40, 3. Glenn Coldenhoff (NIZ): 35, … 7. Tim Gajser (SLO): 31, …

Skupno SP (8/20): 1. Tim Gajser (SLO): 367, 2. Maxime Renaux (FRA): 288, 3. Jeremy Seewer (ŠVI): 264, 4. Jorge Prado (ŠPA): 260, 5. Glenn Coldenhoff (NIZ): 234, …

MX2

1. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Tom Vialle (FRA), 3. Thibault Benistant (FRA), … 17. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Thibault Benistant (FRA), … 13. Jan Pancar (SLO), …

Skupno VN Sardinije: 1. Tom Vialle (FRA): 47, 2. Jago Geerts (BEL): 47, 3. Thibault Benistant (FRA): 40, … 14. Jan Pancar (SLO): 12, …

Skupno SP (8/20): 1. Jago Geerts (BEL): 338, 2. Tom Vialle (FRA): 332, 3. Simon Längenfelder (NEM): 244, 4. Mikkel Haarup (DAN): 244, 5. Kevin Horgmo (NOR): 233, 6. Kay de Wolf (NIZ): 211, … 15. Jan Pancar (SLO): 87, …

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here