Druga preizkušnja letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu je potekala v bližini španskega glavnega mesta na progi intu Xanadú-Arroyomolinos, na njej pa sta nastopila Tim Gajser in Jan Pancar. Najboljši slovenski motokrosist je dobro uvrstitev napovedal že na včerajšnjih kvalifikacijah, v katerih je osvojil drugo mesto. Pred njim se je uvrstil branilec naslova svetovnega prvaka Španec Jorge Prado, tretje mesto pa je osvojil Francoz Maxime Renaux. Jan Pancar je bil 23.

Na današnji dirki domačin Prado ni dopustil presenečenja in je suvereno ter zasluženo dobil obe vožnji, saj je vodil od štarta do cilja. Gajser je v prvi vožnji slabše štartal in bil sredi prvega kroga šele osmi, nato pa uspešno prehiteval tekmece. A vodilni Španec si je privozil že preveč prednosti in slovenski as se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretji je bil Nizozemec Jeffrey Herlinsg, četrti pa Francoz Romain Febvre. Jan Pancar je osvojil 20. mesto.

V drugi vožnji je bil vrstni red najboljših štirih skorajda enak kot v prvi, le Febvre in Herlings sta se zamenjala na tretjem oziroma četrtem mestu. Prado si je tako privozil popoln dnevni izkupiček in osvojil 50 točk, Gajser jih je v skupni seštevek dodal 44, tretji Febvre pa 38. Janu Pancarju je druga vožnja veliko bolje uspela in se je z 21. mesta v prvem krogu prebil na 14. Skupno je osvojil 18. mesto in osem novih točk.

V skupnem seštevku po dveh dirkah vodi Prado s 114 točkami, deset manj jih ima Gajser, tretji Febvre pa jih je zbral 92. Pancar je z 21 točkami na 16. mestu. 

V razredu MX2 je zmagal Nizozemec Kay de Wolf, drugi je bil Nemec Simon Längenfelder, tretji pa branilec naslova v šibkejšem razredu Italijan Andrea Adamo. 

Tretja preizkušnja letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu bo 7. aprila 2024 dirka za VN Sardinije.

Peklaj v EMX250 brez točk

Na istem prizorišču kot dirka za svetovno prvenstvo je potekala tudi prva evropska preizkušnja za motokrosiste v razredu EMX250. Od Slovencev je nastopil Jaka Peklaj, a ostal brez točk.  

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije:  1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Maxime Renaux (FRA), … 23. Jan Pancar (SLO), …

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), … 20. Jan Pancat (SLO), …

2. vožnja:. 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Romain Febvre (FRA), … 14. Jan Pancar (SLO), …

Skupno VN Španije: 1. Jorge Prado (ŠPA) 50, 2. Tim Gajser (SLO) 44, 3. Romain Febvre (FRA) 38, … 18. Jan Pancar (SLO) 8, …
 
Skupno SP (2/20): 1. Jorge Prado (ŠPA) 114, 2. Tim Gajser (SLO) 104, 3. Romain Febvre (FRA) 92, … 16. Jan Pancar (SLO) 21, …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here