Na prvem predoru v sklopu projekta izgradnje tretje razvojne osi je DARS v navzočnosti ministrice za infrastrukturo mag. Alenke Bratušek obeležil postavitev kipa sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Slovesnost je potekala na območju severnega portala predora Konovo v Mestni občini Velenje. 

Sv. Barbara bo po ljudskem izročilu varovala predorske delavce v predoru Konovo, ki je del bodoče navezovalne ceste na hitro cesto med Velenjem in Slovenj Gradcem. Enocevni predor Konovo bo dolg 497 m in bo sestavni del 1,8 km dolge dvopasovne navezovalne ceste na hitro cesto med Velenjem in Slovenj Gradcem.

»Zelo me veseli, da je stekla gradnja prvega predora – predora Konovo. Ta je del navezovalne ceste na hitro cesto Slovenj Gradec–Velenje jug. Je enocevni dvosmerni predor, z dvema voznima pasovoma, dolg pa bo približno pol kilometra. Zaključek je predviden v drugi polovici naslednjega leta. Delavcem tega predora želim uspešno in varno delo. Temu je namenjeno tudi današnje simbolično odkritje kipa sv. Barbare, ki po izročilu prinaša zaščito predorskim delavcem,« je dejal predsednik uprave družbe DARS mag. David Skornšek

Sicer pa na tretji osi dela trenutno pospešeno potekajo na treh sklopih: Škalsko jezero, Jenina in Konovo. Sklop Gaberke pa je že zaključen. »Letos nameravamo pridobiti še tri gradbena dovoljenja. Takoj po njihovi pravnomočnosti bomo izvedli vse potrebne postopke, da se dela čim prej začnejo,« je še poudaril predsednik uprave DARS. Potrditev gradbenega dovoljenja pričakujejo v aprilu in pravnomočnost v maju. Tako da bi lahko v juniju objavili drugo fazo razpisa in nato začeli z deli še letos. 

Po pridobljenih pravnomočnih gradbenih dovoljenjih bodo letos pričeli z deli tudi na odseku med Šentrupertom in Velenjem. Dokončanje celotne hitre ceste na Koroško pa je po besedah predsednika uprave DARS predvideno v letu 2028.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here