V italijanski Maggiori je bila v nedeljo, 17. septembra 2023, na sporedu osemnajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu, na kateri so bili na štartu trije slovenski vozniki – Timu Gajserju v MXGP in Janu Pancarju v MX2 se je v šibkejšem razredu znova pridružil Jaka Peklaj, ki je pred dvema tednoma na dirki za Veliko nagrado Turčije prvič nastopil na dirki najvišjega ranga.

Predzadnjo preizkušnjo sezone, ki se bo prihodnji konec tedna, 24. septembra, zaključila v britanskem Matterly Basinu, je krojilo deževje, kar je organizatorjem v dneh pred dirko ter tudi včeraj in danes močno otežilo pripravo proge, voznikom na sobotnih treningih in kvalifikacijah pa dirkanje. Tim Gajser se je sicer večji del kvalifikacijske vožnje uspešno kosal tako z blatom kot s tekmeci in vozil na drugem mestu, nato pa storil napako in v cilj pripeljal četrti. Zmagal je Italijan Alberto Forato, drugi je bil Španec Jorge Prado, tretji pa Francoz Romain Febvre. Gajser je po kvalifikacijah povedal:

“Četrto mesto je dober rezultat, a vseeno je frustrirajoče, da sem zaradi take napake izgubil toliko časa in nekaj mest. Pogoji nismo bili enostavni, prehitevanje je bilo izredno težko, a uspel mi je dober štart, tako da sem se hitro prebil na tretje mesto. Nato je bilo samo treba najti dobro mesto za prehitevanje, kar mi je kmalu uspelo, nekaj krogov kasneje pa žal storil napako. Kakor koli – da bom lahko kot četrti izbiral štartno pozicijo ni slabo. In če mi bosta uspela dva dobra štarta, se lahko znova borim za uvrstitev na zmagovalnem odru. Upam tudi, da bo proga jutri boljša.”

Gajser po napaki pridobil 23 mest, Prado svetovni prvak

Petkratni svetovni prvak je današnjo prvo vožnjo dobro začel, pri izvozu iz drugega zavoja pa znova storil napako in se prekucnil. Mimo njega so se odpeljali prav vsi tekmeci in dirko je moral nadaljevati z zadnjega mesta. Z dobro in hitro vožnjo je sicer uspel prehiteti 23 voznikov in osvojiti deveto mesto, za kaj več pa preprosto ni bilo več možnosti, saj je za najboljšimi ob napaki preveč zaostal.

Kot je bilo pričakovati, je v ospredju potekal boj za letošnji naslov svetovnega prvaka. Febvre je pred današnjo dirko za Pradom zaostajal 67 točk, kar mu je, vsaj na papirju, še vlivalo upanje za osvojitev naslova. A Prado si je že s prvo vožnjo, v kateri je vodil od štarta do cilja, zagotovil svoj prvi naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP (skupno je to njegov tretji), Febvru pa so sanje o naslovu odnesle številne napake in padci ter slednjič okvara motorja, zaradi katere je moral predčasno zaključiti dirko. Drugo mesto je osvojil Švicar Jeremy Seewer, za veselje domačih navijačev pa je poskrbel zmagovalec kvalifikacij Alberto Forato, ki je bil tretji.

Majhna napaka je Gajserja stala uvrstitve na zmagovalni oder.

Gajser v drugo drugi za skupno peto mesto

Slovenski as je drugo vožnjo začel zelo odločno. Na štartu je bil najhitrejši novi svetovni prvak Prado, ki je vodil pred Febvrom, Gajser pa je bil tretji. A izkušena tekmeca sta izkoristila Pradove težave s prestavno ročico in ga prehitela. Gajser se je trudil, da bi prehitel še Francoza, a bil pri tem neuspešen. Drugo mesto v drugi vožnji mu je prineslo skupno peto. Pradovih težav pa tik pred koncem dirke še ni bilo konec. V predzadnjem krogu je storil napako, se prekucnil in tako v cilj pripeljal šele šesti. Tretji je bil Gajserjev moštveni kolega Španec Ruben Fernandez. Skupni vrstni red na dirki za Veliko nagrado Italije je bil glede na točkovni izkupiček obeh voženj sledeč: zmagal je Seewer pred Pradom, na tretjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopil Fernandez.

“Ves konec tedna sem dobro dirkal, a ena majhna napaka me je stala možnosti, da stopim na zmagovalni oder. Po tej napaki v drugem zavoju, ko sem bil tretji, sem se trudil, da bi čim več nadoknadil, a višje kot do devetega mesta mi ni uspelo priti. Vedel sem, da bo to najbrž premalo za končno uvrstitev med prve tri. Tudi v drugi vožnji sem dobro štartal in bil nekaj časa tretji, nato mi je uspelo priti na drugo mesto. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi zmagal, a prehitevanje najboljših je bilo danes res zahtevno in moral sem se zadovoljiti z drugim mestom v drugi vožnji ter s skupnim petim, pri čemer pa mi je do tretjega zmanjkalo le nekaj točk. Naslednji konec tedna nas čaka Matterley Basin, kjer mi je proga všeč. Potrudil se bom, da zadnjo dirko sezone končam na stopničkah,” je svoje predstave v Italiji ocenil Gajser. 

Pancar odličnih voženj s treninga ni prenesel na dirko

Janu Pancarju v zaključku sezone manjka konstantnost, sprermlja pa ga tudi obilica smole. Na treningih in ogrevalnih vožnjah je bil sicer v Maggiori hiter, a danes se mu prva vožnja znova ni najbolje posrečila in jo je končal na 11. mestu, v drugi pa ni pripeljal do cilja, saj mu je kamen, ki je prišel v verigo, zlomil prednji zobnik. Skupno je tako na dirki osvojil 18. mesto, v skupnem seštevku pa ostaja 11. Naš drugi predstavnik v MX2 Jaka Peklaj je v številčnejši konkurenci kot pred dvema tednoma v Turčiji tokrat ostal brez točk. Skupno je bil 33.

Dirko pred koncem sezone je znan tudi najboljši v razredu MX2. Prvič si je naslov svetovnega prvaka privozil Italijan Andrea Adamo, ki je današnjo dirko zaključil na skupnem tretjem mestu. Zmagal je Belgijec Jago Geerts, drugi pa je bil Nemec Simon Längenfelder.  

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije:  1. Alberto Forato (ITA), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Romain Febvre (FRA), 4. Tim Gajser (SLO), …

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Alberto Forato (ITA), … 9. Tim Gajser (SLO), …,

2. vožnja: 1. Romain Febvre (FRA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Ruben Fernandez (ŠPA), …

Skupno VN Italije: 1. Jeremy Seewer (ŠVI) 40, 2. Jorge Prado (ŠPA) 40, 3. Ruben Fernandez (ŠPA) 36, … 5. Tim Gajser (SLO) 34, …

Skupno SP (18/19): 1. Jorge Prado (ŠPA) 890, 2. Romain Febvre (FRA) 807, 3. Jeremy Seewer (ŠVI) 719 …, 13. Tim Gajser (SLO) 240, …

MX2

Kvalifikacije: 1. Simon Längenfelder (NEM), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Lucas Coenen (BEL), …, 11. Jan Pancar (SLO), …, 30. Jaka Peklaj (SLO), …

1. vožnja: 1. Simon Längenfelder (NEM), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Andrea Adamo (ITA), … 11. Jan Pancar (SLO), …, 32. Jaka Peklaj (SLO), …

2. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Simon Längenfelder (NEM),  3. Andrea Adamo (ITA), … 29. Jaka Peklaj (SLO), 30. Jan Pancar (SLO), …

Skupno VN Italije: 1. Jago Geerts (BEL) 47, 2. Simon Längenfelder (NEM) 47,  3. Andrea Adamo (ITA) 40, …, 18. Jan Pancar (SLO) 10, …, 33. Jaka Peklaj (SLO) 0, …

Skupno SP (18/19): 1. Andrea Adamo (ITA) 779, 2. Jago Geerts (BEL) 706, Liam Everts (BEL) 702, … 11. Jan Pancar (SLO) 331, …, 47. Jaka Peklaj (SLO) 12, ….

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here