Speedway se po dveh sezonah premora vrača v Lendavo. Na ovalu v Petišovcih se namreč v soboto začenja državno prvenstvo Slovenije, organizacija prve preizkušnje pa je v rokah članov ŠD Speedway Team Lendava. Dirka bo mednarodno obarvana, saj bo štela za državni prvenstvi Slovenije in Madžarske. Na sobotni dirki bodo čim več točk skušali zbrati aktualni državni prvak Matic Ivačič (ŠD ST Lendava), branilec naslova mladinskega državnega prvaka Anže Grmek (AMTK Ljubljana) in trije predstavniki AMD Krško – Nick Škorja, veteran Denis Štojs in mladinec Miran Praznik. Štartno listo bo dopolnilo še pet madžarskih dirkačev.

Škorja je na zadnji dirki v soboto v Krškem padel, a se v Petišovcih nadeja, da se bo potegoval za najvišja mesta.

Visoka pričakovanja

Škorja, ki je na dirki SEC Challenge v Krškem pretekli konec tedna grdo padel, jo je na srečo odnesel brez poškodb. V torek je že nastopil na dirki na Poljskem v Ekstraligi do 24 let. Za Sparto iz Vroclava je proti Lublinu vknjižil 11 točk (0, 3, 3, 3, 2).

Po padcu je vse dobro z mano. Prisotnih je nekaj bolečin v vratu, hrbtu in levi nogi, ampak nič hujšega. V soboto želim odpeljati čim boljšo dirko in seveda brez padcev. Če bomo našli prave nastavitve, mislim, da lahko posežemo po najvišjih mestih. Zadnja moja dirka v Lendavi, če se ne motim, je bila 2 ali 3 leta nazaj, letos na začetku sezone pa sem tu opravil en trening,” je povedal Škorja, ki ga enako kot Praznika pred sobotno preizkušnjo danes čaka še dirka Češke lige v Pragi.

Moja pričakovanja za sobotno dirko so kar visoka. V Lendavi sem letos treniral dvakrat, tako da mi je oval nekoliko že poznan, na dirki pa se bomo potrudili poiskati najboljše nastavitve in biti najhitrejši. V soboto vabim vse navijače, da pridejo navijati za svoje favorite,” je dobro razpoložen Praznik, ki bi mu navijači ob progi verjetno vlili še nekaj več samozavesti in poguma. Tudi letos se ob odsotnosti 18-kratnega državnega prvaka Mateja Žagarja obeta zanimiv boj za naslov med Ivačičem in Škorjo, v katerega se bosta poskušala vmešati mladinca Grmek in Praznik, obilico izkušenj pa bo zanesljivo poskušal unovčiti tudi veteran Štojs. Trening bo potekal med 15. in 16. uro, prva vožnja za točke državnega prvenstva pa je po urniku predvidena ob 18.45.

V nešteto speedway bitkah prekaljeni Denis Štojs bo skušal unovčiti bogate izkušnje na uvodni dirki državnega prvenstva. (Foto/Sašo Ključarić)

Zmagovalec prvenstva bo najboljši v skupnem seštevku po sistemu točkovanja svetovnega prvenstva: zmagovalec dirke dobi 20 točk, drugi 18, tretji 16, četrti 14, peti 12 in nato 11 ,10, 9 itn. Naslov državnega prvaka med predstavniki Avto-moto zveze Slovenije bo osvojil najboljši slovenski predstavnik v skupnem seštevku vseh dirk. Po tej dirki nas v jesenskem terminu čakajo še preizkušnje v Krškem 2. oktobra ter Debrecenu 23. oktobra, medtem ko datum dirke v Nagyhalaszu še ni znan.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here