Reinkarnacija legendarnega modela Fiat 500 je bila predstavljena leta 2007 in vse od tedaj velja za prodajno uspešnico. Mestni malček predstavlja četrtino prodaje Fiata, do danes pa je po njem poseglo tudi 7.500 slovenskih kupcev. Ta glavni steber znamke je bil v tem času predstavljen v več kot 30 omejenih serijah.

Ta dejstva močno pričajo o naravi tega modela, ki kupce prepričuje predvsem s svojim slogom. No, zdaj so ga pri Fiatu prvič opremili tudi z blago hibridno tehnologijo.

Pogon odslej tvori novi 1,0-litrski trivaljni motor, ki razpolaga z največ 51 kW (70 KM) moči. Na voljo je le z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom. Bencinskemu pomaga še majhen elektromotor, ki svojo moč črpa iz litij-ionske baterije (12 V napetost), ki se nahaja pod voznikovim sedežem.

Elektromotor ne poveča skupne moči, ampak kompenzira del navora in s tem pomaga pri bolj ekološkem delovanju (manjša emisije CO2). Pri sami vožnji bo voznik to občutil tudi pri mehkejšem zaganjanju motorja ob delovanju sistema start-stop. Bencinski motor bo pri zaustavljanju ugasnil že pri hitrosti 20 km/h.

Pri Fiatu ob teh podatkih obljubljajo za dober liter nižjo porabo in za približno četrtino manj izpustov. Poraba naj bi se zmajšala predvsem na račun novega motorja, medtem ko blaga hibridna tehnologija prispeva le okoli 5 %.

Na zunaj opaznih sprememb z izjemo nekaj dodatnih značk ni. V notranjosti so odslej na voljo tudi novi sedeži, ki so narejeni iz reciklirane odpadne plastike. Ta naj bi bila v 10 % pobrana iz morja, v 90 % pa s kopnega.

V notranjosti je za potrebe nadzora hibridnega delovanja pogona dopolnjen tudi prikaz zaslona pred voznikom. Na voljo sta naprednejši digitalni in klasični analogni, a oba zmoreta prikazati vse “hibridne” podatke.

Vstopni model Fiata 500 s hibridno tehnologijo je na voljo za vsaj 13.390 evrov, kar je 400 evrov več v primerjavi z različico brez hibridne tehnologije. Hibrid bo na voljo tudi pri kabrioletu, ki pa ceno avtomobila podraži še za dodatnih 1.700 evrov.

Pri slovenskem uvozniku želijo že do konca letošnjega leta prodati 80 vozil, nato pa naj bi hibrid predstavljal približno 10-20 % prodaje modela 500. Ponudbo slednjega bodo decembra 2020 ali januarja 2021 obogatili še s povsem novo, 100 % električno različico Fiat 500e.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here