Pri znamki AMG praznujejo 55. obletnico in ob njej predstavljajo model Mercedes-AMG ONE. Gre za avtomobil, ki v svet športnega avtomobilizma prinaša tehnologijo hibridnega pogona iz Formule 1, premore več kot 1000 »konjev« in ponuja prostor dvema potnikoma.

Mercedes-AMG ONE se bo najbolje znašel na dirkališčih.

Hibridni pogon sestavljajo prisilno polnjeni 1,6-litrski V6 motor in štirje elektromotorji, skupna moč pa znaša vrtoglavih 782 kW (1.063 KM). Prvi elektromotor je nameščen na turbo polnilnik, drugi na bencinski motor, dva sta pa nameščena na sprednji kolesni par. Šestvaljnik se lahko zavrti do 11.000 vrtljajev na minuto. Združen je s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom s sklopko s štirimi karbonskimi lamelami. Moč bo prenašal na zadnji kolesi, medtem ko bodo elektromotorji skrbeli za prednji pogon. Do 100 km/h se bo zvezdnik izstrelil v 2,9 sekunde, hitrost 300 km/h bo dosegel v 15,6 sekunde, pospeševati pa bo prenehal šele pri 352 km/h.

Nastavitev vzmeti in blažilnikov je bila zasnovana za enostavno, a sila dinamično vožnjo. Za boljšo aerodinamiko je avtomobil opremljen tudi s hidravličnim vzmetenjem, ki lahko superšportnika zniža za 37 milimetrov na sprednji in 30 milimetrov na zadnji osi, poleg tega pa tovrstne tehnologija skrbi tudi za lažjo vsakodnevno vožnjo čez hitrostne ovire ali ob vhodih v garažne hiše.

Aktivni aerodinamični dodatki bodo skrbeli za dobro lego v zavojih.

Elektromotorja na sprednji osi omogočata tudi do 80-odstotno rekuperacijo v vsakodnevnih pogojih vožnje baterija kapacitete 8,4 kWh pa bo zadostovala za 18,1 kilometra izključno električne avtonomije. Tako kot številni drugi elementi in tehnologije sta tudi razporejenost in hlajenje baterijskega paketa je prezrcaljena iz dirkalnika Formule 1, ki jo uporabljajo v ekipi Mercedesa.

Kabina nudi prostor za dva potnika in je seveda zasnovana z mislijo na športno in dinamično vožnjo. Tako je tudi volan podoben tistemu iz dirkalnikov Formule 1, udobje pa razumljivo ni na prvem mestu.

Izdelanih bo 275 primerkov, cena posameznega pa bo znašala vsaj 2,6 milijona evrov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here