Na slovenske ceste je pripeljal novi KIA Sportage. Gre za prvo generacijo tega modela, ki je narejena posebej za Evropo.

Evropska različica novega Sportagea, ki ga še naprej izdelujejo v Žilini na Slovaškem, se od globalne razlikuje v medosni razdalji – ta je v Evropi krajša.

Gre za drugi model nove modelne generacije Kiinih vozil. Zgrajen je na novi platformi N3, ki je prilagojena hibridnemu pogonu in ima v primerjavi s predhodno večjo togost in nižje težišče. Sportage si platformo deli s sestrskim modelom Hyundaijem Tucsonom.

Novinec si želi izstopati s svojim dizajnom, zato lahko opazimo nekaj precej nevsakdanjih detajlov. Po dimenzijah je skoraj enak predhodniku – še največji prirastek (3 cm) je po dolžini vozila.
Prtljažnik najprostornejše različice ima prostornino 591 litrov, a ta močno zavisi od izbire pogona.

Odslej lahko zadnjo klop zlagamo v razmerju 40:20:40, to pa lahko storimo “na daljavo” s pomočjo gumba v prtljažniku. Novost je tudi zlaganje sedežev druge vrste s stransko ročico.

V notranjosti izstopata dva nova zaslona dimenzije 12,3 palca, ki sta vizualno povezana in ukrivljena. Voznik in sopotnik imata različne možnosti upravljanja s sistemom, ki jih ponujajo površine “na dotik” in klasični – fizični gumbi.

Novost predstavlja tudi sredinska konzola, ki je podobna kot pri modelu EV6, sicer pa je v kabini veliko drobnih detajlov (predvsem v drugi vrsti), ki izboljšujejo praktičnost.

Z novo generacijo je Sportage prvič dobil klasični in priključno hibridni pogon, a bodo glavnino prodaje še naprej predstavljali klasični pogoni – predvsem bencinski. Na voljo sta 1,6-litrski turbodizelski in 1,6-litrski turbobencinski motor, ki ju lahko kombiniramo z dvo- ali štirikolesnim pogonom.

Klasični hibrid je lahko gnan na dve ali vsa štiri kolesa in razpolaga s skupno sistemsko močjo 230 KM. Električno zalogo hrani v bateriji s kapaciteto 1,49 kWh.

Priključni hibrid ima na drugi strani precej večjo baterijo s kapaciteto 13,8 kWh. Gre za najbolj zmogljivo različico v ponudbi, saj sistemska moč znaša 265 KM.

Pri Kii so naredili velik korak naprej na področju asistenčnih sistemov.

V primerjavi s preteklo generacijo Sportagea je tu sedmerica novih asistenčnih sistemov. Najnaprednejše predstavljajo pomoč pri preprečevanju trkov z vozili v mrtvem kotu, pametni tempomat (uporablja podatke navigacije), novi matrični žarometi, daljinsko pametno parkiranje, pomoč pri preprečevanju naleta ob zavijanju, asistent za prečni promet pri vzvratni vožnji in asistent za vožnjo po avtocesti.

Pri slovenskem uvozniku se nadejajo, da bo tudi peta generacija na našem trgu dobro sprejeta. Doslej je bilo v Sloveniji prodanih 9.000 Sportageov, od tega 4.000 zadnje generacije.

Cena nove generacije se z vključenim popustom (ob financiranju) prične pri 22 tisoč evrih.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here