Glavna novost, ki jo prinaša Volkswagnov “imidž” model Arteon, je dodatna karoserijska različica “Shooting Brake”, torej karavanska različica. Ta naj bi v Sloveniji predstavljala kar 80 odstotkov prodaje tega modela.

Vizualne novosti so nova maska s širokim LED svetlobnim podpisom, nova odbijača ter novi žarometi (spredaj in zadaj). Prednji žarometi zdaj serijsko svetijo v polni LED tehnologiji, za doplačilo pa so lahko tudi matrični.

Za notranjost so pri Volkswagnu želeli, da bi bila manj podobna Passatu. Zato je tu zdaj nekoliko drugačno oblikovanje armature z novimi dekorativnimi elementi.

Serijsko je zdaj na voljo digitalni zaslon merilnikov, nov pa je tudi volanski obroč, ki je odslej kapacitiven. Klimatsko napravo sedaj upravljamo na dotik. Posebej za Arteona je na voljo nov 700-wattni zvočni sistem.

Shooting Brake prinaša 5 cm več prostora za glave potnikov zadaj in (le) za dva litra več prtljažnega prostora – skupno za 565 litrov. Razlika je logično nekoliko večja, ko podrete zadnjo klop. Nakladalna površina je dolga več kot dva metra, prtljažna vrata pa se serijsko odpirajo električno.

Glavni novosti v ponudbi pogonov sta priključnohibridni pogon in najmočnejši 2,0-litrski turbobencinski motor z 235 kW, ki bo na voljo v izvedbi Arteon R (prihaja spomladi 2021). Močnejše različice so opremljene tudi s štirikolesnim pogonom.

Pogon priključnega hibrida bosta tvorila 1,4-litrski turbobencinski TSI motor in elektromotor. Sistemska moč bo znašala 160 kW, zgolj na elektriko pa naj bi lahko takšen avto prevozil do 59 kilometrov.

Serijsko bosta vozniku pomagali asistenci “Travel Assist” (odslej omogoča asistirano vožnjo do 210 km/h) in “Emergency Assist” ter sistem za samodejno uravnavanje dolgih luči. Med opcijskimi najdemo tudi sistem za pomoč pri parkiranju ter sistem “Area view”, ki ga tvorijo štiri kamere.

Volkswagen obljublja tudi nekoliko bolj športne vozne lastnosti kot pri Passatu (drugače nastavljeno podvozje).

Cene za prenovljenega Arteona se pričnejo pri 38.512 evrih za limuzino in 39.418 evrih za različico Shooting Brake. Različica R-line (po tej naj bi poseglo 90 % slovenskih kupcev) je dražja za približno 700 evrov. V letu 2021 naj bi na slovenske ceste zapeljalo med 230 in 250 novih Arteonov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here