Toyota je tudi na slovenskem trgu predstavila 5. generacijo modela Prius, ki bo tokrat na voljo le v priključno-hibridni različici.

Prius je leta 1997 v svoji 1. generaciji utemeljil hibridni pogonski sklop, hkrati pa mu pripada tudi vloga enega začetnikov množične avtomobilske elektrifikacije.

Novi Toyota Prius – le kot priključni hibrid

Novi Prius Plug-in Hybrid uvaja novo generacijo priključno hibridnega sistema. Njegov električni doseg znaša 72-86 kilometrov in je tako v primerjavi s predhodno generacijo izrazito daljši, predvsem zaradi nove, 13,6 kWh litij-ionske baterije, katere celice z višjo energijsko gostoto omogočajo bolj kompaktno zasnovo. Elektromotor in dvolitrski bencinski motor skupaj zmoreta 223 konjskih moči (164 kW).

Novi Prius je osnovan na 2. generaciji platforme GA-C Toyotine nove globalne arhitekture (TNGA), ki zmanjšuje težo in povečuje togost. Karoserija je aerodinamično poenostavljena za optimizacijo pretoka zraka.

Streha s sončnimi celicami

Med zanimivejšimi tehnološkimi rešitvami velja omeniti streho, ki je opcijsko lahko opremljena s sončnimi celicami, vsak dan pa ustvari dovolj energije za do 8 kilometrov električnega dosega. Varnostni paket T-Mate je del standardne opreme in ponuja nabor varnostno-asistenčnih sistemov, med katerimi je tudi novi sistem za varni izstop iz vozila.

Potniška kabina je z novo arhitekturo otoka razdeljena na tri cone, ki jih predstavljajo okolica, voznikov modul in lebdeča instrumentna plošča.

“Prius je poseben avtomobil, je kultno hibridnvo vozilo, ustavnovitelj segmenta hibridnih vozil. To lahko trdimo brez kakršnihkoli zadržkov. Kljub začetnim pomislekom se je kmalu izkazalo, da je hibridni pogon prava rešitev za sodobno mobilnost in prehod v brezemisijsko prihodnost. S tega vidika je Prius za znamko Toyota začetnik nove poti. Na njegovi osnovi smo začeli izdelovati številne druge modele na hibridni pogon, ki na evropskem trgu že krepko presegajo polovični delež naše prodaje. Dokaz, da je bil Prius mnogo več kot zgolj vizija, je več kot 17 milijonov hibridov, ki jih je v dobrega četrt stoletja izdelala Toyota, z njimi pa je bila prihranjena ogromna količina emisij ogljikovega dioksida. Vse to so razlogi, zaradi katerih je prihod novega Priusa, ki je v svoji priključno-hibridni različici še boljši, bolj učinkovit in bolj prijazen do okolja, za nas velik dogodek, ki nas vedno znova navdaja z veseljem in ponosom,” je povedal Gregor Mauko, direktor družbe Toyota Slovenija.

Vstopna cena novega Priusa znaša 42.900 evrov.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here