Toyota predstavlja naslednje poglavje zgodbe modela Prius, ki velja za prvi serijski avtomobil s hibridnim pogonom na svetu. Predstavljen je bil leta 1997 in s svojo zasnovo je trajno zaznamoval znamko Toyota. Nova generacija bo v Evropi na voljo izključno kot priključni hibrid.

Novi Prius bo uvedel novo generacijo priključno hibridnega sistema. Ta predstavlja nov evolucijski korak, ki temelji na napredku baterije.

Pogon skupaj premore 164 kW moči (223 KM), od katere 111 kW prispeva 2,0-litrski bencinski motor, električni pogonski sklop, ki ga sestavljata elektromotor in planetno gonilo, pa 120 kW. To je občutno povečanje (skoraj podvojitev) moči v primerjavi z za zdaj še aktualno generacijo.

Poleg tega naj bi bil električni doseg v primerjavi s trenutno generacijo za več kot 50 % daljši, za kar ima največ zaslug nova litij-ionska baterija s kapaciteto 13,6 kWh, katere celice z višjo energijsko gostoto omogočajo bolj kompaktno zasnovo. Prav zaradi tega so lahko celoten baterijski sklop namestili pod tlemi in na ta način znižali gravitacijsko težišče avtomobila.

Novi Prius je zgrajen na drugi generaciji platforme GA-C Toyotine nove globalne arhitekture (TNGA). Karoserija je bila aerodinamično poenostavljena za optimizacijo pretoka zraka. Oblikovalci so odstranili vse nepotrebne oblike in linije. Vozilo je v primerjavi s predhodnikom nižje in krajše, a ima daljšo medosno razdaljo. Toyota obljublja tudi nižji položaj sedenja za bolj športen občutek.

Peta generacija Pruisa bo v Evropi predstavljena spomladi 2023, v Slovenijo pa prihaja junija.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here