Rally Vipavska dolina z letnico 2022 si bodo tekmovalci in obiskovalci v prvi vrsti zapomnili po spremenljivih vremenskih razmerah, ki so skrojile tri odpovedi hitrostnih preizkušenj v popoldanskem sobotnem delu. Odpadli sta obe HP na Predmejo, kjer so vladale prave zimske razmere, zaradi zahtevnih pogojev pa je odpadla tudi nočna HP Žablje.

Rally so zaznamovale številne težave posadk

A navzoči so vseeno prišli na svoj račun. Atraktivna domača in mednarodna konkurenca je poskrbela za enega najbolj kakovostnih rallyjev na slovenskih tleh v zadnjem desetletju.

Grjazin zabeležil tretjo zmago na slovenskih rallyjih

Rally je tokrat prepričljivo dobil Rus Nikolaj Grjazin (Škoda Fabia Rally2), ki je v Sloveniji že dvakrat slavil na novogoriškem rallyju. Tokrat je imel najmočnejšega tekmeca v Čehu Eriku Caisu (Ford Fiesta Rally2), ki je po zaključku rallyja zaostal za 33,9 sekunde. Tretje mesto je po težavah Roka Turka zasedel estonski voznik svetovnega prvenstva v razredu WRC3 Robert Virves (Ford Festa Rally3), ki pa je zaostal že več kot poldrugo minuto.

Grjazin in Cais sta vipavski rally izkoristila za testiranje pred hrvaškim rallyjem za WRC

Izmed glavnih favoritov je odstopil ameriški dirkač Sean Johnston, ki je s svojim dirkalnikom Citroenom C3 Rally2 zletel s ceste.

Rok Turk ob povratku Blanke Kacin še vedno nekaj korakov pred tekmeci

Na sovozniški sedež k Roku Turku se je po sezoni premora zaradi materinstva vrnila Blanka Kacin. Idrijska posadka je pričakovano takoj posegla po najvišjem mestu. Z novim dirkalnikom Hyundaijem i20 Rally2 je kljub prazni pnevmatiki na prvi ponovitvi HP Žablje zmagala s prednostjo več kot minute in pol pred Markom Grossijem in Taro Berlot (Hyundai i20 R5), ki sta prvič nastopila s štirikolesno gnanim dirkalnikom. Tretje mesto sta zasedla Darko Peljhan in Matej Čar (VW Polo RN4) z zaostankom dobrih dveh minut.

Turk je tekmecem v DP prepustil le hitrostno preizkušnjo, kjer je vozil po prazni pnevmatiki – takrat je bil najhitrejši Rajko Žakelj

Čendak, Premrl in Miklavčič zmagovalci divizij

Bolj napeti kot v generalni razvrstitvi DP so bili boji v divizijah. V diviziji 1 je na petkovem superspecialu najhitreje začel Aljaž Bratož (Renault Clio), nato pa je pobudo prevzel Martin Čendak (Opel Adam Cup). Čendak je pred Bratožem na koncu slavil s 27,6 sekunde prednosti. Tretje mesto je zasedel Matjaž Mihevc (Renault Clio Rally5).

Dirkalnik Martina Čendaka Opel Adam cup letos prvič sodi v divizijo 1 (lani je še v divizijo 2)

Povratek na vrh divizije 2 je uspel Gregi Premrlu (Peugeot 208 Rally4), ki je naredil napako na petkovem superspecialu, še večja pa se je primerila Janu Medvedu (Ford Fiesta Rally4), ki je na prvi ponovitvi HP Žablje dokončno obtičal in moral predati vodstvo. Premrl je naposled slavil z 10 sekundami prednostmi pred Martinom Štucinom (Renault Clio R3) in s 16,9 sekunde prednosti pred Markom Škuljem (Ford Fiesta Rally4).

Lahko Grega Premrl letos ponovno osvoji naslov prvaka divizije 2?

Divizija 3 pa je minila v znamenju popolne dominance Vasje Miklavčiča (Renault Clio RS), ki je dobil vseh sedem hitrostnih preizkušenj. Zmagal je s skoraj minuto in pol prednosti pred Maticem Humarjem v enakem dirkalniku, tretje mesto pa je zasedel Kristjan Širok (Peugeot 306).

Vasja Miklavčič in Martin Černigoj sta ugnala branilca lanskega naslova Matica Humarja in Matica Peternela

Maja se prvenstvo nadaljuje v Velenju

Državno prvenstvo Slovenije se bo na zadnji majski vikend nadaljevalo z velenjskim rallyjem. Medtem priporočamo spremljanje Avtoportretovih družbenih omrežij za sveže informacije in zanimivosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here