Najmlajši izmed slovenskih rallyjev bo v svoji šesti izvedbi zagotovo eden najboljših doslej. Iz tabora domačega organizatorja ŠD Omikron Plus sporočajo, da so na rally dobro pripravljeni in skupaj z ljubitelji avtošporta že nestrpno pričakujejo pričetek novega dirkaškega spektakla v Selški dolini.

Lista prijav za Rally Železniki 2019 obsega 71 posadk, kar je občutno več kot v lanski sezoni. Tekmovalci, ki prihajajo iz 7 držav, se bodo borili za točke različnih prvenstev. Večino prijavljenih kajpak daje slovensko državno prvenstvo, poleg tega pa bodo v Železnikih na razpolago tudi točke FIA CEZ rally prvenstva za moderne in starodobne dirkalnike, državnih prvenstev Hrvaške in BIH ter še nekaterih drugih.

Lansko zmago bosta branila aktualna slovenska državna prvaka Rok Turk in Blanka Kacin (Hyundai i20 R5), ki bosta nastopila s startno številko 1. V Železnike prihajata kot močno vodilna v letošnji sezoni DP, saj imata pred drugouvrščeno posadko (Tim Novak-Uroš Ocvirk) kar 41,5 točke naskoka.

V Železnikih bodo gledalci priča nastopom sedmih posadk v vrhunskih rally dirkalnikih razreda R5. Glavne konkurente Turku in Kacinovi pa gre najverjetneje iskati med tremi posadkami, ki jima sledijo na startni listi. Kot druga se bosta na “brzince” podala redna gosta v Železnikih, Slovaka Vlastimil Majerčak in Pavol Kušnier (Ford Fiesta R5), za njima pa še hitra madžarska posadka (s hrvaškima licencama) Krisztian Hideg-Istvan Kerek (Škoda Fabia R5). Po rallyju premora se v DP vrača Boštjan Avbelj (Škoda Fabia R5), ki je ob sovozniku Damijanu Andrejki letos edini uspel ugnati Turka in Kacinovo.

Poleg boja za zmago si lahko zanimivo in nepredvidljivo dirko obetamo tudi v vseh tekmovalnih razredih. Na startu bodo domala vse letos najuspešnejše posadke divizij slovenskega državnega prvenstva. Vodstvo v točkovanjih divizij DP bodo branili Bojan Velkavrh in Nina Velkavrh Gorenc (VW Polo) v diviziji 1, Tim Novak in Uroš Ocvirk (Opel Adam R2) v diviziji 2 ter Domen Agnič (BMW E30 M3, tokrat s sovoznikom Juretom Podpečanom) v diviziji 3.

6. Rally Železniki se bo tekmovalno pričel v petek zvečer z uvodnima kratkima hitrostnima preizkušnjama Dražgoše sprint (prva ob 18.49, druga ob 19.25). Glavni del bo na sporedu v soboto, ko se bodo tekmovalci podali na osem hitrostnih preizkušenj, s prvo na sporedu ob 8.44. Skupna dolžina HP na letošnjem rallyju je 95,8 km.

Vremenska napoved za konec tedna napoveduje suho in vroče vreme, kar bo zagotovo še prispevalo k privlačnosti letošnje izvedbe rallyja. Organizator ŠD Omikron Plus gledalce prijazno vabi v Železnike, obenem pa jih naproša, naj dosledno upoštevajo navodila uradnih oseb in v največji možni meri pozornost namenijo lastni varnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here