Rally Velenje je po zaslugi organizacijske ekipe AMTK Velenje dočakal svojo 37. izvedbo in se s tem po številu ponovitev izenačil z rekorderjem na slovenskih tleh – rallyjem Saturnus.

Rok Turk je v konkurenci slovenskega DP zabeležil 12. zaporedno zmago

Rally se je z uvodnima hitrostnima preizkušnjama začel v petek, ko so tekmovalci še vozili v suhem vremenu, sobota pa je postregla z obilnimi padavinami. V teh razmerah sta se najbolje znašla Rok Turk in Blanka Kacin (Hyundai i20 Rally 2), ki sta vodila od starta do cilja. Dobila sta 10 od 12 hitrostnih preizkušenj – na dveh preostalih sta bila najhitrejša Nemca Albert Von Thurn und Taxis in Bernhard Ettel (Škoda Fabia Rally 2 EVO), ki sta s skupnim zaostankom 22,9 sekunde naposled zasedla drugo mesto. Na tretje se je uvrstila madžarska posadka Laszlo Fekete-Tamas Begala (Škoda Fabia R5) z zaostankom dobrih treh minut.

Nemška posadka Albert Von Thurn und Taxis-Bernhard Ettel je dobra znanka slovenskih rallyjev

S svojo četrto zmago na velenjskem rallyju je Rok Turk na vrhu lestvice najuspešnejših dirkačev ujel Braneta Küzmiča, ki je tu prav tako slavil štirikrat med letoma 1984 in 1989. Blanka Kacin odslej s štirimi zmagami vrh lestvice med sovozniki zaseda samostojno.

Marko Grossi in Tara Berlot sta z drugim mestom v DP ponovila uspeh iz Vipavske doline

Turk in Kacinova nadaljujeta niz zmag tudi v slovenskem državnem prvenstvu. Tako kot v Vipavski dolini je tudi v Velenju drugo mesto zasedla posadka Marko Grossi-Tara Berlot (Hyundai i20 R5) – tokrat z zaostankom 3 minut in 13 sekund. Še dobro minuto več sta na tretjem mestu zaostala Darko Peljhan in Matej Čar (Volkswagen Polo RN4). Z dirkalnikoma razreda R5 sta nastopili še posadki Zrinski-Vidmar (Ford Fiesta R5) in Žakelj-Selan (Peugeot 208 R5), a sta obe odstopili.

Mark Škulj je potrdil, da se odlično počuti v dežnih pogojih na velenjskem rallyju, saj mu je (v podobnih razmerah) enak dosežek (zmaga v diviziji 2) uspel tudi lani

Prvi trojici sta že sledili najboljši posadki iz divizije 2. To sta bili posadki Mark Škulj-Uroš Ocvirk (Ford Fiesta Rally 4) in Grega Premrl-Vili Ošlaj (Peugeot 208 Rally 4), ki ju je na koncu ločilo za minuto in 14 sekund razlike. Tretje mesto je tokrat zasedla posadka Mitja Glasenčnik-Matej Pistotnik (Citroen DS3 R3T) z zaostankom 3 minut in 23 sekund. Divizija 2 je tokrat doživela kar velik osip posadk, ki so se v večini soočale s tehničnimi težavami. Odstopile so štiri posadke, po pravilu super rally pa je lahko po petkovem odstopu le do četrtega mesta na koncu prišla posadka Jan Medved-Izidor Šavelj (Ford Fiesta Rally 4).

Zmaga v diviziji 3 je ostala doma

Za spremembo se je najbolj napet boj za zmago tokrat odvijal v diviziji 3, kjer so se v igri sekund udarile tri posadke v enakih dirkalnikih Renault Clio RS. Na koncu sta s prednostjo 5,6 sekunde slavila Janko in Mitja Aubreht pred Maticem Humarjem in Maticem Peternelom, 11,2 sekunde pa sta na tretjem mestu zaostala Vasja Miklavčič in Martin Černigoj.

Matjaž Mihevc in Matej Dolenc sta dobila dirko v diviziji 1

V diviziji 1 sta bila tokrat za tekmece premočna Matjaž Mihevc in Matej Dolenc (Renault Clio Rally 5), ki sta zmagovalca vipavskega rallyja Martina Čendaka in Jakoba Markežiča (Opel Adam Cup) ugnala za 46,5 sekunde. Tretje mesto sta zasedla Aljaž Bratož in Rok Gomizelj (Renault Clio) z zaostankom poltretje minute.

Po nesreči nemške posadke v Oplu Adamu je bila 3. HP (Skorno 1) pred približno zadnjo tretjino nastopajočih prekinjena

Slovensko državno prvenstvo se nadaljuje 24. in 25. junija z rallyjem Ina Delta na Hrvaškem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here