Rok Turk in Blanka Kacin (Hyundai i20 R5) sta zmagovalca rallyja Železniki 2019. V vročem poletnem vremenu sta dobila osem od desetih hitrostnih preizkušenj in tako ubranila lansko zmago. Močan odpor jima je nudila posadka Boštjan Avbelj-Damijan Andrejka (Škoda Fabia R5), ki je na koncu zaostala zgolj devet sekund.

Turk in Kacinova, ki z novo zmago hitita proti naslovu državnih prvakov, sta bila najhitrejša že na petkovem večernem uvodu. Svojo prednost sta na sobotnih hitrostnih preizkušnjah postopoma še nadgrajevala in se pred osmo hitrostno preizkušnjo že zdela neulovljiva. A na slednji sta zašla v težave in po manjšem izletu s proge izgubila skoraj 20 sekund prednosti, ki se je pred zadnjima dvema HP tako stopila na 9 sekund. Avbelj in Andrejka manjšega zaostanka naposled vseeno nista uspela nadoknaditi. Tako sta po zmagi v Velenju tokrat zasedla drugo mesto.

Obe posadki sta z atraktivnimi vožnjami navdušili številne gledalce ob hitrostnih preizkušnjah. O njuni izenačenosti priča že podatek, da ju na posamezni hitrostni preizkušnji nikoli ni ločilo več kot 7,1 sekunde (izjema je seveda osma HP).

Tretje mesto v generalni razvrstitvi rallyja je pripadlo slovaški posadki Majerčak-Kušnier (Ford Fiesta R5), ki pa je zaostala že debeli dve minuti. V konkurenci slovenskega državnega prvenstva sta tretje mesto zasedla Darko Peljhan in Matej Čar (VW Polo RN4), ki sta v dvoboju za najnižjo stopničko zmagovalnega odra ugnala Aleša Zrinskega in Roka Vidmarja (Peugeot 208 R5).

Ponovno je bilo zelo zanimivo tudi po divizijah slovenskega državnega prvenstva. V najšibkejši, a najbolj številčno zasedeni diviziji 1 sta bila po odstopu v Zagrebu ponovno daleč najhitrejša Rok Jerkič in Marko Stopar (MG ZR 105). Drugo in tretje mesto sta zasedli posadki Velkavrh-Velkavrh Gorenc in Jereb-Vidmar (obe VW Polo).

Divizija 2 je še enkrat več pripadla Timu Novaku in Urošu Ocvirku, a posadka v Oplu Adamu R2 še zdaleč ni imela lahkega dela. Vseskozi sta ji za ovratnih dihali posadki Fakin-Fakin (Peugeot 208 R2) in Grossi-Kavčič (Citroen C2 R2), ki sta naposled z zgolj nekaj sekundami zaostanka zasedli drugo, oziroma tretje mesto. Daleč ni bila niti posadka Mlinar-Bizjak (Peugeot 208 R2), končno četrta.

Dirko divizije 3 so zaznamovali številni odstopi, med katerimi je moč najti tudi posadko Miklavčič-Černigoj (Renault Clio RS), ki je glede na svojo prvo predstavo z uvoda letošnje sezone veljala za prvega favorita. Na koncu sta zanesljivo slavila Domen Agnič in Jure Podpečan (BMW M3), z zmago pa Agnič povečuje vodstvo v državnem prvenstvu. Za omenjeno sta se zvrstili posadki Aubreht-Aubreht na drugem in Bernik-Vihtelič (obe Renault Clio RS) na tretjem mestu.

Rally Železniki 2019 – najhitrejših 10 posadk:

1. Turk-Kacin (SLO), Hyundai i20 R5, 59:37,2
2. Avbelj-Andrejka (SLO), Škoda Fabia R5, +9,0
3. Majerčak-Kušnier (SVK), Ford Fiesta R5, +2:19,5
4. Kovacs-Istovics (HUN), Ford Fiesta R5, +4:01,5
5. Peljhan-Čar (SLO), Volkswagen Polo RN4 +4:16,8
6. Zrinski-Vidmar (SLO), Peugeot 208 R5, +4:28,1
7. Novak-Ocvirk (SLO), Opel Adam R2, +4:41,7
8. Fakin-Fakin (SLO), Peugeot 208 R2, +4:48,3
9. Puskadi-Godor (HUN), Ford Fiesta R5, +4:53,1
10. Grossi-Kavčič (SLO), Citroen C2 R2, +5:05,1

Celotne rezultate lahko preverite na povezavi results.omikronplus.si/live/Zelezniki2019.

Rally Železniki – vsi dosedanji zmagovalci:

2019: Rok Turk-Blanka Kacin (SLO), Hyundai i20 R5
2018: Rok Turk-Blanka Kacin (SLO), Peugeot 208 R5
2017: Vlastimil Majerčak-Michaela Vejačkova (SLK), Ford Fiesta R5
2016: Aleks Humar-Jaka Cevc (SLO), Renault Clio R3T
2015: Aleks Humar-Florjan Rus (SLO), Renault Clio R3T
2014: Jani Trček-Vili Ošlaj (SLO), Mitsubishi Lancer EVO IX

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here