Pet finalnih dirk v slovenskem AŠ2005 Gran Turismo Sport pokalu se je odvilo v mesecu novembru na virtualnih izvedbah dirkališč Suzuka, Brands Hatch, Spa Francorchamps, Nürburgring in Barcelona. Izmed 12 finalistov smo po napetih borbah z identičnimi dirkalniki dobili absolutnega zmagovalca v točkovanju Klemna Juga (ClevinByJuAI), drugouvrščenega Luka Ploja (lukkam3) in tretjeuvrščenega (ter obenem najmlajšega) Miha Ažmana (GUSTL82).

Pot do finala se je pričela že poleti s kvalifikacijskimi krogi na Red Bull ringu. Le najhitrejših 28 voznikov je dobilo vstopnico v polfinale, ko so se morali v 3 polfinalnih dirkah prebiti v ospredje. Najboljših 6 iz posamezne skupine je dobilo vstopnico v veliki finale, kjer so se morali dokazati na petih dirkah.

Za večjo izenačenost so vsi vozniki nastopili z enakimi dirkalniki, in sicer z bolidom Ferrari 458 Italia GT3. Vsi vozniki so imeli iste pogoje glede dirkalnika, saj je bil izklopljen tuning dirklanika. V uporabi so ostale iste zmesi gum Soft, Medium in Hard s 7x obrabo, kot 2x koeficientom porabe goriva.

Zmagovalec, 21-letni Klemen Jug je povedal: “Pokal FIA-AŠ2005 GTSS se mi je zdel zanimiv, izbira prog je bila dobra, na začetku me je zmotila le izbira dirkalnika (Ferrarija), ki med vsemi v Gr.3 kategoriji velja za najbolj nestabilnega in najteže vodljivega. Ravno zaradi tega jaz pred tekmovanjem tega avta še nikdar nisem uporabljal, kar se je videlo na prvi dirki, kjer sem se kvalificiral šele na 3. mesto in dirko končal šele na drugem.”

A cilj organizatorja je bil ravno to, da se najboljši tekmovalec izkaže v enem izmed najbolj atraktivnih in zahtevnejših dirkalnikov, ki bodo dali vozniku zadostno mero samozavesti, ko bo prihodnje leto predstavljal slovenske barve na FIA Motorsport Games Digital Cupu v Franciji. Klemen, ki si je povsem zasluženo prislužil glavno nagrado je še dodal: “Imel sem srečo, da sem po prvi dirki na vseh kvalifikacijah osvojil pole position, in sem lahko nemoteno vozil svoje dirke. Te sem odpeljal praktično brez napak, razen na Nürburgringu, ko sem se enkrat sredi dirke skoraj zavrtel, a sem na srečo pravočasno ujel avto. Sotekmovalci so bili dobri, vendar mi je zaradi kvalitetnih priprav na dirke na koncu vseeno uspelo zmagati z veliko prednostjo. Žal mi je edino za Uroša (NissmanR34), ki se ni mogel udeležiti dirk zaradi tehničnih težav. Sama zmaga na tekmovanju je bila zame v bistvu nepričakovana, saj je on veljal za favorita.”

Drugouvrščeni v končnem seštevku, 26-letni Luka Ploj, je potrdil Klemnovo izjavo o zahtevnem dirkalniku: “Samo tekmovanje je bilo super, na nivoju, dobra izbira dirkališč in avtov, sploh v finalnih vožnjah. Borba ni bila samo z drugimi vozniki ampak tudi z dirkalnikom, ki je res zahteven za vožnjo – sploh pri obrabljenih pnevmatikah in na “zelenem peklu”. Tudi komentiranje dirke se mi je zdela super ideja.”

Najmlajši izmed trojice najhitrejših, komaj 15-letni Miha Ažman, je ob koncu pokala dodal: “Tekmovanje je bilo zanimivo in predvsem napeto. Kljub nekaterim padcem in vzponom sem se na vsaki dirki boril po svojih zmožnostih.” Ni pa pozabil pohvaliti same organizacije: “Pohvalil bi organizacijo in komentiranje dirk. Komentatorja sta dirko predstavila na zanimiv način, kar je seveda pripomoglo k dodatnemu vzdušju in napetosti. Mislim, da smo dirkači predstavili gledalcem kaj pomeni “virtualni racing”. Prepričan sem, da smo predstavili tudi veliko bojev, ki so popestrili celotno dogajanje.”

Svoje sta pristavila še aktivna voznika iz “fizičnih” dirkalnikov, Mark Škulj in Nik Štefančič, ki sta sicer zaključila na šestem oziroma četrtem mestu.

Poleg že znane nagrade za prvo mesto, ki Klemnu Jugu omogoča vstopnico za udeležbo na FIA Motorsport Games 2021 v razredu Digital Cup, je drugi najuspešnejši Luka Ploj prejel bon za uporabo dirkalnega Renault Twinga ekipe Pesakrompir Racing Program. Tretjeuvrščeni Miha Ažman bo prejel kapo omejene serije in parfum The Champion ekipe Pesakrompir, sicer aktualnega prvaka v 4-urnem vztrajnostnem prvenstvu Twingo Cup. Tako kot tretji bosta tudi četrto- in petouvrščeni, Nik Štefančič in Rok Lampe, prejela parfum The Champion.

Končno točkovanje finalnega dela AŠ2005 digitalnega pokala v Gran Turismo Sport

Posnetke dirk si je mogoče še vedno ogledati na YouTube kanalu tehničnega partnerja Playgame.si.

Video posnetki finalnih dirk:

Iztok Franko
Iztok je vstopil v svet avtomobilističnega novinarstva leta 2005. V svoji karieri je sodeloval z nekaterimi največjimi slovenskimi avtomobilističnimi mediji ter vodil odnose z javnostmi mnogih mednarodnih avtomobilističnih prireditev. Leta 2016 je bil član žirije prestižnega izbora avta leta v Omanu. Trenutno deluje kot konzultant na področju vodenja in izvrševanja marketinga v MSP.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here