Zmagovalci Sebringa, moštvo Alpine Elf Endurance in njegovi trije dirkači so v Belgijo prišli z namenom nadaljevati svoj odličen začetek sezone.

Moštvo je tri proste treninge od četrtka izrabilo za uravnavanje zmogljivosti, predvsem z upravljanjem z energijo in porabo goriva. Po teh celovitih pripravah za dirko je Matthieu Vaxiviere moral poskrbeti za čim boljši dosežek v kvalifikacijah. Francoz je nemudoma ujel pravi ritem in se uvrstil na drugo mesto v zelo napetih bojih s časom, saj so bili vsi dirkalniki razreda Hypercar znotraj okvira pičlih štirih desetink sekunde.

Ob svojem drugem zaporednem startu iz prve vrste je André Negrão potegnil naprej, a ga je v izvozu prvega ovinka zaprl tekmec, ki je startal s prvega mesta. Brazilec je bil tako izpostavljen napadom zasledovalcev iz zavetrja in je zdrsnil na četrto mesto. Po solidni prvi izmeni, v kateri je kljub prometu ohranil stik z vodilnimi tremi, se je dirka zapletla zaradi nesreče, ki je povzročila poseg varnostnega avtomobila, nato pa prekinitev z rdečo zastavo, med katero se je ulilo.

Druga ura dirke je minila predvsem v znaku strateške napetosti pred ponovnim startom, ki ga je zaznamoval odstop vodilne Toyote s startno številko 8. V moštvu so se nato odločili za spremembo strategije v prid kratkemu postanku v prid boljšega položaja. Po njem je Alpine A480 iz boksov zapeljala v vodstvo razreda Hypercar. Po kasnejši prekinitvi zaradi dežja je André Negrão podlegel napadom štirikolesno gnanega tekmeca.

Po polovici dirke je Brazilec dirkalnik predal Nicolasu Lapierru, ki je po več prekinitvah z varnostnim avtomobilom oziroma rdečo zastavo naposled najbližjega tekmeca ujel, potem pa izkoristil obdobje rumene zastave, da je volan prepustil Matthieuja Vaxiviera. Najmlajši član posadke je prišel na drugo mesto in potem naredil vse, da je obdržal pritisk na vodilne, za zadnjo uro dirke pa zavil v boks po gladke pnevmatike.

Kljub vsem prizadevanjem je Matthieu Vaxiviere z Alpine A480 v cilj pripeljal na drugem mestu, z manj kot pol minute zaostanka za zmagovalci. Ta druga uvrstitev na zmagovalni oder letos in skupno osma zapored v najvišjem razredu je moštvu s puščičasto črko A dober mesec pred slovito dirko 24 ur Le Mansa zagotovila ohranitev vodstva v skupni razvrstitvi za letošnje svetovno vzdržljivostno prvenstvo FIA.

Izid dirke 6 ur Spa-Francorchampsa

  1. Toyota Gazoo Racing, št. 7 103 krogi, 6 h 00 m 31,052 s

  2. Alpine Elf Endurance Team, št. 36 + 27,473 s

  3. WRT, št. 31 + 1 m 06,185 s

  4. Realteam by WRT, št. 41 + 1 m 40,676 s

  5. JOTA, št. 38 + 1 m 48,571 s  

Razvrstitev posadk za FIA WEC, razred Hypercar točk

  1. Alpine Elf Endurance Team Francija 57

  2. Toyota Gazoo Racing Japonska 52

  3. Glickenhaus Racing ZDA 39

Razvrstitev dirkačev za FIA WEC, razred Hypercar točk

  1. Lapierre, Negrão, Vaxivierre 57

  2. Dumas, Pla 39

  3. Buemi, Hartley, Hirakava 27  4. Conway, Kobajaši, Lopez

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here