Jutri se začne že 44. izvedba najtežje dirke na svetu. Reli Dakar ostaja v Savdski Arabiji – začinjen s sipinami največje peščene puščave sveta.

V konkurenci ostaja tudi slovenski motociklist Simon Marčič, ki se v brezpotja več kot 8000 kilometrov dolge dirke podaja že osmič – ponovno z motociklom v “najpristnejši” kategoriji, kjer zunanja pomoč (mehanikov) ni dovoljena.

“Tudi letos se veselim predvsem sipin na jugu, saj sem v tem predelu, ki se zgovorno imenuje  “empty quarter”, dosegel svojo najboljšo etapno uvrstitev – drugo mesto v svoji kategoriji. Letos je cilj, poleg očitnega – da najtežji reli na svetu končam – predvsem izboljšanje rezultata. Z malce sreče, ki je na več kot osem tisoč kilometrov dolgi brezpotni dirki vsekakor potrebna, pa mi morda uspejo tudi skupne stopničke v razredu Originals,” je povedal Marčič po včerajšnjem ogrevanju v okolici Džede.

Dirka se začne jutri s strahovitim tempom, saj dirkače čaka že navsezgodaj več kot osemsto kilometrov do starta prve prave hitrostne preizkušnje v Ha’ilu. Reli se bo nato v dva tedna dolgem krogu preko Rijada in Rub al Khali vrnil v Džedo.

Glede na dolgo in surovo traso je predvsem med motoristi nemogoče napovedati favorita, se pa letos odvija revolucija v razredu avtomobilov, saj bosta kar dve legendi in veterana tega relija Peterhansel in Sainz (ob Ekstromu) dirkala z električnim Audijem, večkratni zmagovalec med motoristi Despres pa z vodikovim pogonom.
Predvsem bo tudi letos reli očitno ponovno v znamenju pandemije, ki ni le močno oteževala vstopa v Savdsko Arabijo, ampak bo kot kaže vplivala tudi na dirkaški razplet. Več kot dvajset dirkačev je namreč že pred startom pozitivnih.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here