S ceremonialnim startom se je danes začela 42. izvedba najtežjega vztrajnostnega terenskega relija na svetu, ki tokrat prečka Arabski polotok.

Reli Dakar, ki se je v prejšnjem stoletju začel v Zahodni Afriki in se preselil v Južno Ameriko, novo desetletje začenja v Aziji – v ogromnih puščavskih prostranstvih Savdske Arabije, ki na nek način spominjajo na začetke te dirke v Sahari.

Letos je na startu več kot 340 vozil, ki se bodo dva tedna spopadala z 8000 kilometri dolgo večinoma povsem brezpotno traso dirke, ki bi naj bila še posebno zahtevna tako zaradi dolžine, kot podlage, navigacije in tudi skrajnih temperaturnih razponov.

O favoritih je težko govoriti, a med motoristi je vsekakor potrebno računati predvsem na zadnji desetletji prevladujočo ekipo KTM-a s Tobyjem Priceom, med avtomobilisti na »domačina« Naserja Al Atijaha v Toyoti, čeprav bo zanimivo spremljati tudi nekdanjega prvaka F1 Fernanda Alonsa, med vse popularnejšo kategorijo majhnih bagijev SSV pa na lanskoletnega novinca te dirke Caseya Currija s CanAmom.

Na startu je, kot edini Slovenec, ponovno motorist Simon Marčič, ki se na to dirko podaja že šestič, tokrat z novim motociklom, višjimi cilji in še vedno v najtežjem in najbolj pristnem razredu kjer pomoč mehanikov ni dovoljena.

Jutri navsezgodaj dirkače čaka prva 750 kilometrov dolga etapa do Al Wajha.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here