Moštvo Alpine – naslednik Renaulta – je predstavilo svojo podobo in načrte za sezono 2021 v prvenstvu Formule 1.

Letošnji dirkalnik ima oznako A521 in se ponaša z uniformo modre, bele in rdeče barve, ki so sinonim za dirkaško izročilo znamke Alpine. Dirkalnik bo gnal hibridni pogonski sklop Renault E-Tech 20B z 1,6-litrskim V6 bencinskim motorjem, ki so ga zasnovali in razvili v Viry-Châtillonu.

Dirkalnik A521 je evolucija R.S.20, s katerim so tekmovali v svetovnem prvenstvu 2020. V skladu z lani dogovorjenimi spremembami pravilnika v odgovor na svetovno pandemijo so glavni strukturni elementi A521 enaki kot v lanskem dirkalniku. Toda vsak del, ki ni bil homologiran, so naprej razvili in izboljšali, še posebno zadnji del dirkalnika, za katerega je FIA uvedla dodatne spremembe pravilnika za področje aerodinamike.

Prvi dirkalnik moštva Alpine F1 bo zaupan dirkačema Estebanu Oconu in Fernandu Alonsu. Alonso se po dveletnem premoru vrača v formulo 1 in to v moštvo, s katerim je osvojil oba naslova svetovnega prvaka formule 1 v letih 2005 in 2006.

Ocon, ki je pred svojo drugo sezono s tem moštvom, si bo prizadeval nadgraditi na dobrih dosežkih lanskega leta, v katerem je 24-letni dirkač prvikrat stopil na zmagovalni oder po dirki za VN Sakhirja. To bo za Ocona četrta polna sezona v formuli 1, v kateri je sicer prvikrat nastopil avgusta 2016.

Moštvo bo vodila nova trojica, v kateri so glavni izvršni direktor znamke Alpine Laurent Rossi, izvršni direktor moštva Marcin Budkowski in športni direktor Davide Brivio. Tehnični ekipi v Enstonu (Velika Britanija) in Viry-Châtillonu (Francija) bosta še naprej vodila direktor za dirkalnike Pat Fry oziroma direktor za pogonske sklope Rémi Taffin.

Član dirkaške šole Alpine Academy Guanyu Zhou ohranja svojo vlogo preskusnega voznika moštva, ob tem pa bo letos tekmoval v prvenstvu formule 2 FIA za moštvo UNI-Virtuosi.

Laurent Rossi: »Naš cilj za letošnjo sezono je jasen: nadaljevati z zagonom, ki je bil začet lani in se boriti za uvrstitve na zmagovalni oder. Naše dolgoročno videnje pa je, da se Alpine v formuli 1 povzpne tudi na najvišjo stopnico.«

Esteban Ocon: »Nove barve Alpine so mi zelo všeč, kot Francoz pa sem seveda posebno ponosen, da bom imel na dirkalniku francosko zastavo. Počutim se bolje pripravljenega kot minulo leto in menim, da je to naravno, saj se v to sezono podajam po tem, ko sem lani odpeljal vse dirke. Letos bi rad začel na enaki ravni, na kakršni sem lansko sezono zaključil, in ne vidim nobenega razloga, zakaj ne bi moglo biti tako. Fantastično bo sodelovati s Fernandom. Je dirkač, ki mi je bil za zgled, in navdihujoča osebnost že vrsto let.«

Fernando Alonso: »Zelo sem si prizadeval s pripravami za povratek na dirke formule 1, saj imamo namen napasti že takoj na začetku. Prva vožnja novega dirkalnika bo zelo vznemirljiva izkušnja in upam, da bodo v obeh obratih moštva lahko uživali v tem. Dirkalnik je videti izvrsten, poleg tega pa imam zelo lepe spomine na dirkanje v modri barvi v formuli 1.«

Guanyu Zhou:»Kot preskusni voznik poskušam moštvu med letom pomagati kjerkoli je to mogoče, najsi bo to na dirkališčih ali v simulatorju v Enstonu. Moštvo mi je naklonilo svoje zaupanje in želim ga povrniti s pomočjo pri razvoju dirkalnika skozi vso sezono.«

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here