Moštvo Renaulta je v razburljivi dirki na Nürburgringu doseglo prvo uvrstitev na zmagovalni oder SP formule 1 od svoje vrnitve leta 2016. S tretjim mestom Daniela Ricciarda se je tovarniško moštvo Renaulta po desetih letih odsotnosti vrnilo na stopničke.

Ricciardo je bil v kvalifikacijah in na startu šesti, v dirki napredoval za tri mesta in si po napetem boju na stezi uvrstitev na tretjo stopničko prislužil z le malenkost več kot 1,4-sekundno prednostjo.

Zadnja dirka, v kateri je Renaultovo moštvo osvojilo mesto na zmagovalnem odru, je bila za Veliko nagrado Belgije leta 2010 v Spa-Francorchampsu s tretjim mestom Roberta Kubice.

Po tem, ko je Ricciardo v uvodnem krogu napredoval za eno mesto, je potrpežljivo čakal na priložnost, da se s prehitevanjem Charlesa Leclerca po zunanji strani drugega ovinka povzpne na četrto mesto.

Po postanku Valtterija Bottasa je bil Ricciardo kratek čas tretji, med navideznim posegom varnostnega avtomobila v 16. krogu pa je zavil v boks po srednje trde pnevmatike.

Ostali tekmeci v njegovi bližini so med kratkotrajnim obdobjem navideznega varnostnega avta ostali na stezi, zato je Ricciardo načrtoval, da mora s sveže nadetimi srednje trdimi pnevmatikami s skrbno vožnjo pripeljati do cilja. Toda Sergio Perez je zamenjavo koles opravil kasneje in je tako imel bolj sveže pnevmatike kot Ricciardo, ki bi moral do cilja zdržati napade Mehičana, če ne bi poseg varnostnega avtomobila v pozni fazi omogočil nov postanek za sveže mehke pnevmatike in veliko bolj gladko vožnjo do cilja. Perez ga je ob sprostitvi dirke sicer poskušal prehiteti, a je Ricciardo njegove poskuse odbil in v cilj pripeljal z dobro sekundo prednosti pred Perezom.

Daniel Ricciardo: »Oho, super, počutim se, kot bi se prvikrat uvrstil na zmagovalni oder! Ta čustva in občutki, ki jih dobiš, ko zlezeš iz dirkalnika, objameš moštvo, mehaniki te trepljajo po čeladi, to je enostavno čudovito in tako sem vesel, da nam je uspelo! To je moja prva uvrstitev na stopničke z Renaultom in nekaj, kar sem hotel doseči, ko sem se podal na skupno pot z moštvom. Poltretje leto je minilo odkar sem bil nazadnje na novinarski konferenci prvih treh za novinarje, torej je trajalo kar nekaj časa. Čutil sem, da smo vedno bližje z našimi nastopi v nedavnih dirkah, zato sem zelo vesel, ker nam je uspelo. Sama dirka je bila precej tesna in imeli smo nekaj diskusije, ali naj se odločimo še za drug postanek, a imeli smo tako dobro mesto v dirki. Varnostni avto nam je potem ponudil priložnost, zato smo se odločili za postanek, in na koncu se je ta odločitev izkazala za pravilno. Kakšen dan!«

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here