Prvič po letu 2010 je na vrhu v Monzi znova Ferrari.

Vedno prvi, razen v kvalifikacijah

V kvalifikacijah na progah, kot je Monza, dirkači iščejo pomoč zavetrja na ravninah. In to smo videli v bizarnem zaključku kvalifikacij v soboto.

Leclerc je v prvi polovici Q3 dosegel najhitrejši krog, ko je v Parabolici zavrtelo Kimija Raikkonena. A po rdeči zastavi prav nihče ni hotel na stezo – dirkači so vedeli, da brez zavetrja ne bodo dosegli dobrega kroga. Zato smo videli situacijo, ki je v videu spodaj. Samo Sainz in Leclerc sta ujela začetek kroga pred zaključkom kvalifikacij.

Velja omeniti še Verstappna – kazni zaradi menjav komponent motorja so povzročile štart z zadnje vrste.

Zgodovina se ponavlja

Leclerc je na štartu obdržal svojo pozicijo. Bottas je v prvem ovinku skušal priti mimo moštvenega kolega, a mu to ni uspelo.

Se še spomnemo, kaj se je lani zgodilo s Sebastianom Vettlom? No, letos je zgodba podobna: v 6. krogu je Ferrarijevega dirkača zavrtelo v ovinku Ascari. Do tistega trenutka je bil na 4. mestu.

Mogoče to ne bi imelo takšnih posledic, če bi malo bolj gledal druge dirkače okoli sebe. Vanj je namreč priletel Lance Stroll, a poškodovano je bilo samo sprednje krilce Ferrarija.

A vodstvu dirke to ni bilo všeč – Vettlu so dodelili 10-sekundno “stop and go” kazen zaradi nevarne vključitve nazaj na stezo, kar je tudi nahujša kazen pred izklučitvijo. Tudi Stroll je dobil kazen vožnje skozi bokse, ker je podobno kot Seb njemu, on to naredil Pierru Gaslyju.

Igra gum – srednje ali trde?

V 19. krogu je bil prvi Mercedes, ki je reagiral glede postankov v boksih. Hamiltonu so nataknili srednje gume z rumeno obrobo.

Čeprav je Leclerc prišel v bokse krog kasneje, je Ferrari raje izbral trše gume z belo obrobo. Na treningih se je pokazalo, da srednje gume ne bi zdržale do konca.

Sledila je bitka med Leclercom in Hamiltonom. V 23. krogu je Charles pustil zelo malo prostora v vhodu v šikano Roggia, zato je Monačan dobil črno-belo zastavo, zadnji opomin pred kaznijo.

V 27. krogu je tudi Bottas zamenjal gume, z rdečih na rumene.

Par krogov kasneje je Lewis dobil še eno priložnost, a je Leclerc malo posekal prvo šikano. Pridružil se je pred Britancem, a na njegovo srečo to ni bilo dovolj za kazen – če ne bi bila to podobna situacija kot v Kanadi v prvem delu sezone.

Na koncu le dovolj

Hamilton je zašel v težave – gume niso več delovale kot bi morale. Storil je napako v prvi šikani in s tem spustil hitro bližajočega Bottasa predse.

Čeprav z novejšimi gumami, Valtteri ni mogel prehiteti Leclerca, ki je tako ciljno črto prečkal 0,8 sekunde pred njim. Zadnjič je Ferrari na domačih tleh zmagal leta 2010, ko je slavil Fernando Alonso.

(Vir: F1)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here